Knaag- en overige zoogdieren
Er zijn diverse soorten knaagdieren die elk hun specifieke eigenschappen en leefwijzen hebben. Knaagdieren zoals muizen en ratten kunnen schade aanbrengen aan jouw product of pand en kunnen ziektes overdragen.
Steenmarter
Steenmarter
De steenmarter is een zoogdier uit de familie marterachtigen. De steenmarter is qua formaat hetzelfde als die van een huiskat maar met veel kortere poten. In Nederland kennen we ook de boommarter waarmee de steenmarter veel wordt verward. Steen- en boommarters zijn nagenoeg even groot, de behendigheid en klimvaardigheid hebben ze samen gemeen. Ook heeft de samenstelling van het voedsel veel overeenkomsten. Het belangrijkste verschil tussen de steen- en boommarter is het uiterlijk van de kleur van de ondervacht: bij de steenmarter is deze licht en bij de boommarter donker.
Overlast
Een marter die uw zolder of verlaagd plafond als woonplaats heeft uitgekozen, kan een groot probleem vormen. Een marter maakt veel lawaai en kan gaten in het plafond maken, de isolatie vernielen, kabels doorbijten of dode prooidieren (zoals muizen en ratten) meeslepen naar uw zolder, met alle overlast van dien. De marter kruipt ook ’s nachts graag onder de motorkap van uw auto en kan daar behoorlijke schade aanbrengen aan bekabeling of waterslangen. Een marter heeft meerdere vaste ‘woningen’ of dagrustplaatsen die hij afwisselend gebruikt. Daarom lijkt het vaak alsof er meerdere marters zijn, terwijl het om één en hetzelfde dier gaat.
Bij overlast van marters heeft een gemeente en/of woningcorporatie niet de plicht om iets aan de overlast te doen en is de bewoner(ster) zelf verantwoordelijk. Alleen als de overlast groot en structureel is, wordt er in sommige gevallen afgeweken van deze regel.
Beschermde soort
De steenmarter is wettelijk beschermd (Wet natuurbescherming, artikel 3.10). Dat betekent dat ze niet gevangen of gedood mogen worden. Ze mogen zelfs niet opzettelijk verstoord worden en ook hun voortplantings- of rustplaatsen mogen niet opzettelijk beschadigd of vernield worden. Hier staan enorm hoge boetes op en zelfs gevangenisstraf. Het overtreden van de Wet natuurbescherming valt onder economische delicten, waarvan de boetes tot in de (tien)duizenden euro’s kunnen oplopen.
Heeft u toch overlast van steenmarters in huis, dan kunt u het beste contact opnemen met de provincie om een ontheffing aan te vragen. Dan nog mag de steenmarter alleen door gecertificeerde en erkende bedrijven verjaagd worden.
Ratten
Ratten
Iedereen kent het beeld van aangevreten vuilniszakken en voedselvoorraden. Jaarlijks richten ratten en muizen gezamenlijk voor meer dan 30 miljoen ton schade aan voedsel aan. Daarnaast vernielen ratten materialen die niet eetbaar zijn én kunnen ratten door het achterlaten van uitwerpselen, urine, haren en bacteriën ernstige ziektes zoals de pest verspreiden. Als dragers van ziektekiemen vormen ratten een bedreiging voor de volksgezondheid (bijvoorbeeld ziekte van Weil). Het tijdig herkennen en bestrijden van een rattenplaag is daarom erg belangrijk.
Herken ratten in uw huis of bedrijf
Om een rat te kunnen bestrijden is het van belang om een rat te herkennen. Ratten zijn over het algemeen erg schuwe dieren die voornamelijk ‘s nachts actief zijn. De kans dat u een rat ziet is hierdoor erg klein. Het tijdig opmerken van ratten in uw bedrijf of huis is van groot belang om een rattenplaag te voorkomen. U kunt ratten in uw huis of bedrijf herkennen door enkele specifieke verschijnselen:
- Uitwerpselen van ongeveer 1 tot 2 cm lang, donker van kleur.
- Knaagschade zoals kapotte snoeren en voedselverpakkingen.
- Krassende geluiden van rondscharrelende ratten vaak in spouwmuren, kelders of op zolders.
- Holen in slootranden, tuinen of onder gebouwen.
- Sterke ammoniak-achtige geur.
Herkent u een of meerdere van deze verschijnselen? Neem dan direct contact op met ZUNGO Pest Control. Wij starten direct met het ratten bestrijden en geven u daarnaast een passend advies voor de preventie van de ratten.
Voorkomen van ratten in plaats van ratten bestrijden
Natuurlijk wilt u geen ratten in uw huis of bedrijf. Het is daarom goed om enkele preventiemaatregelen tegen ratten te treffen. Hieronder vindt u een aantal preventiemaatregelen die u zelf toe kunt passen:
- Berg voedingsmiddelen op.
Ratten maar ook muizen zijn altijd op zoek naar voedsel. Berg voedingsmiddelen goed op in glazen of metalen potten en gooi voedselresten weg in een sluitende prullenbak. Vergeet hierbij vooral het water niet. Spoel voedsel niet weg, want sommige ratten leven in het riool.
- Maak gaten waardoor ratten uw huis of bedrijf binnen kunnen komen dicht.
Ratten kunnen al door een gat van kleiner dan 1 centimeter kruipen. Het is dus belangrijk om alle gaten waardoor ratten uw huis of bedrijf binnen kunnen komen dicht te maken. Denk hierbij ook aan kieren rondom bijvoorbeeld een deur. Gebruik voor het afsluiten van deurkieren deurborstels.
- Zorg voor een opgeruimde omgeving.
Ratten zijn altijd op zoek naar schuilplaatsen, in een opgeruimde omgeving vinden ze minder schuilplekken.
- Huisdieren.
Bent u ervan bewust dat ratten ook graag het voer van uw huisdieren of het vogelvoer in uw tuin eten. Ruim zoveel mogelijk het eten wat uw huisdier niet opgegeten heeft direct op.
- Onderhoud uw tuin goed.
Ratten maken van alle mogelijkheden gebruik om een huis of bedrijf binnen te komen. Zo ook bomen en planten die tegen uw bedrijf of huis staan. Laat bij voorkeur voldoende ruimte tussen uw huis / bedrijf en de bomen / planten, zodat ratten deze niet kunnen gebruiken om binnen te komen. Verwijder blad- en zwerfvuil onder vlonders en zorg ervoor dat de knaagdieren niet onder de vlonder kunnen door bijvoorbeeld de zijkanten af te dichten met fijnmazig gaas.
Muizen
Muizen
Muizen jagen veel mensen de stuipen op het lijf maar ze kunnen ook zorgen voor knaagschade en de verspreiding van ziektes. U wilt natuurlijk geen muizen in uw huis of bedrijf. ZUNGO uit Uden geeft u graag advies over de preventie van muizen en het bestrijden van muizen.
Herken muizen in uw huis of bedrijf
Het herkennen van muizen in uw bedrijf of huis is vaak nog niet zo handig. Onderstaande specifieke verschijnselen helpen u om muizen in uw huis of bedrijf te herkennen:
- Uitwerpselen van ongeveer 3 tot 7 mm, vergelijkbaar met hagelslag. Muizenkeutels zijn vaak door heel uw huis of bedrijf te vinden.
- Knaagschade zoals beschadigde meubels, plinten of elektrische kabels. De knaagschade van muizen is vaak wat fijner dan de knaagschade van ratten.
- Krassende geluiden van rondscharrelende muizen.
- Muizennesten, nesten van papier, takjes, haren en isolatiemateriaal.
- Buiksmeerspoor, doordat de vacht van een muis tijdens het lopen over de grond of wand schuurt laat de muis een spoor van buiksmeer achter.
- Ammoniak-achtige geur
Herkent u een of meerdere van deze verschijnselen? Dan kunt u het beste de muizen bestrijden. Neem contact met ons voor advies over de preventie tegen muizen en het bestrijden van muizen.
Voorkomen van muizen in plaats van muizen bestrijden
Voorkom muizen in uw huis of bedrijf door enkele preventiemaatregelen te treffen. Hieronder vindt u een aantal preventiemaatregelen voor muizen die u zelf toe kunt passen:
- Maak gaten en kieren in muren dicht. Als eerste moet u voorkomen dat muizen uw woning of bedrijf binnen kunnen komen door gaten en kieren in muren. Ventilatieopeningen kunnen worden voorzien van een zogenaamd muizenrooster.
- Berg voedingsmiddelen op in glazen of metalen voorraadbussen. In opslagplaatsen is het aan te raden de goederen vrij van de muur te plaatsen en langdurige opslag zoveel mogelijk te vermijden.
- Ruim kruimels en afval op. Ruim kruimels en afval op en berg het op in goed te sluiten prullenbakken.
- Ruim ‘rommel’ op. Muizen zijn altijd op zoek naar schuilplaatsen in een opgeruimde omgeving vinden ze minder snel een schuilplek.
- Berg voedsel voor uw huisdieren goed op. Net als ratten lusten ook muizen graag het voedsel van uw huisdieren.
Mollen
Mollen
Mollen leven solitair in een territorium met een oppervlakte van circa. 400m². Dit houdt in dat een mol geen andere soortgenoot accepteert in zijn woongebied. Alleen in het voorjaar is dat niet zo, want dan verlaten de mannetjes hun territorium om op zoek te gaan naar een vrouwtje. Ondergronds heeft de mol maar één vijand en dat is zijn soortgenoot. Bovengronds komt hij vele vijanden tegen, waaronder reigers, marters, roofvogels en natuurlijk de mens.
Een mol is te herkennen aan een zwarte tot blauwzwarte gekleurde vacht en een spitse snuit. De ogen en oren zitten verborgen in de vacht en het beestje heft twee grote graafpoten aan de voorzijde van het lichaam. Mollen zijn praktisch blind, maar kunnen goed horen en ruiken. Daarbij zijn ze goede gravers en zwemmers. Hun schuilplaatsen zijn dan ook vaak te vinden in waterrijke streken. Deze schuilplaatsen worden gegraven onder hekwerken, afrasteringen en aan de slootkant, omdat daar de minste verstoring plaatsvindt door machines of bewerkingen van de grond. De lichaamslengte van een mol is 13 tot 15 centimeter en een mol weegt 60 tot 130 gram. Het voortplantingsseizoen loopt van maart tot juni. De draagtijd is 3 weken, waarbij per worp 3 tot 5 jongen worden gebaard.
De gangen die mollen graven, vormen een zeer uitgebreid stelsel: soms zelfs van 150 meter. In dit gangenstelsel bevinden zich voorraadkamers en nesten. Zij leven van insecten en weekdieren. Zo zijn bijvoorbeeld kevers, wormen en larven zeer populair. Met name in pas ingezaaide tuinen en akkerlanden richten zij veel schade aan: één mol verzet namelijk in minder dan één jaar vijf kruiwagens grond.
Weringmaatregelen
Wanneer u ontdekt dat er mollen actief zijn of als u wilt voorkomen dat zij zich in de buurt vestigen, zult u het gras regelmatig moeten maaien. Het is ook verstandig om het terrein te bewerken met zaai-, verticuteer- en bezandingsmachines en om ervoor te zorgen dat er veel geluidsoverlast is en blijft. Ook het hoge gras in de slootkanten moet worden verwijderd of kort worden gemaaid. Het garandeert echter geen mollenvrij terrein.
Als u toch een mol in uw tuin of grasland krijgt, dan kunt u een klem plaatsen om hem zo proberen te vangen. Mocht dit niet lukken, schakel dan ZUNGO in.