Logistieke sector algemeen
In de logistieke sector draait het om efficiëntie en economische waarde. Een verstoring door plaagdieren wilt u daar niet bij hebben. Tijdens transport heeft u kans dat er plaagdieren mee komen met uw vracht. Omdat er grote volumes goederen continue uw bedrijf in en uit gaan, is een efficiënt plaagdierpreventieplan van belang.
Transport bewegingen
Producten worden geïmporteerd van over de hele wereld. In verre landen komen soms andere plaagdieren voor dan die wij in Nederland kennen. Deze plaagdieren kunnen heel makkelijk meeliften met de producten die vervoerd worden. Zo kan het gebeuren dat uw pallets besmet zijn met plaagdieren. Ook als u uw producten uit Nederland krijgt kunnen plaagdieren meekomen. De plekken waar u plaagdieren kunt aantreffen zijn bijvoorbeeld de containers die geïmporteerd worden vanuit andere landen, magazijnen met voedingsmiddelen, afvalplaatsen en bedrijfskantines. Elke omgeving trekt weer een ander soort plaagdieren aan.
Controle
Ons advies is om steekproefsgewijs een controle uit te voeren op inkomende goederen. Controleer bij voorkeur buiten alle pallets en de daarop vervoerde producten op sporen die op plaagdieren wijzen. Wanneer u heeft vastgesteld dat er sporen zijn die wijzen op plaagdieren is het aan te raden de pallet te saneren.
First In / First Out – oude voorraad
First In / First Out – oude voorraadDe term FIFO staat voor ‘First in, first out’. Producten die als eerste binnenkomen, worden als eerste verwerkt. Zo houdt u er rekening mee dat producten een vervaldatum kunnen hebben. U zorgt ervoor dat er geen producten in uw voorraad komen te staan die kunnen verouderen of over de houdbaarheid heen gaan. Verder is FIFO belangrijk om plaagdieren tegen te gaan. Hoe langer een voorraad staat hoe groter de kans dat plaagdieren zich hierin kunnen ontwikkelen en de voorraad aan kunnen tasten.
Imagoschade
Als u last heeft van plaagdieren kan dit voor imagoschade zorgen. Beschadigde producten die bij een klant aankomen maken geen goede indruk. Behalve schade zorgen plaagdieren ook voor besmetting van uw producten waardoor kwaliteit en/of de waarde van de producten wordt verminderd.
5 Tips die helpen tegen plaagdieren
Maak goed schoon
- Door een schoonmaakprotocol op te zetten kun je de verspreiding en ophoping van vuil prima beheersen, waardoor voedsel- en ontwikkelingsbronnen voor plaagdieren worden beperkt.
- Afwaterings-goten en afvoerputjes worden vaak “vergeten” tijdens de schoonmaakacties. In deze verzamelbronnen van afval, vormt zich vaak een rottende substantie van organisch materiaal. Deze substantie trekt plaagdieren aan.
- Als de stootbeveiliging vrij van de wand zit, is deze moeilijk schoon te houden. Nat reinigen of zuigen is vele malen beter.
Kieren & Gaten dichtmaken
- Muizen hebben slechts een 5 millimeter opening nodig om door naar binnen te komen.
- Het is niet alleen belangrijk om kieren en gaten te dichten, het is ook belangrijk om deuren en ramen dicht te houden. Het is extreem gemakkelijk voor plaagdieren om door open deuren en ramen naar binnen dringen.
Periodieke inspecties
- Tijdens onze periodieke inspecties kijken we niet alleen of we (sporen van) plaagdieren hebben waargenomen in de geplaatste lokaaspunten, klemmen, potten etc. We kijken ook meteen of er nog verbeterpunten zijn en zullen advies geven om overlast van plaagdieren te voorkomen.
Spullen van de vloer
- De onderste rij pallets kan beter op een stelling los van de vloer en wand worden geplaatst. Je voorkomt hiermee dat plaagdieren makkelijk bij uw producten kunnen. U kunt ook gemakkelijker vuil en gemorste producten onder de stelling opruimen. Schuil- en nestelgelegenheden worden hierdoor beperkt en een betere inspectie kan worden uitgevoerd.
Houd het groen kort
- Bij kort gemaaid gras zijn plaagdieren beter zichtbaar voor roofdieren.
- Kies bij voorkeur voor verharde paden rondom het gebouw (bestrating)
Contact
Bent u op zoek naar een erkend plaagdiermanagementbedrijf met het Keurmerk Plaagdiermanagement? Neem dan vrijblijvend contact op met ZUNGO voor meer informatie over plaagdierbeheersing.