Waar komt toch die klustervlieg ineens vandaan?

De klustervlieg is bruingrijs van kleur. Het borststuk is bedekt met goudkleurige haren. De klustervlieg heeft wel wat weg van de kamervlieg, maar is wat groter van formaat.

Doordat ze in grote getallen bij elkaar zijn kunnen ze als hinderlijk worden ervaren.

In het najaar komen klustervliegen samen in zwermen en gaan ze op zoek naar een plek om te overwinteren. Dit kan bijvoorbeeld zijn in holle bomen, maar ook in spouwmuren of holle ruimten in huizen, flats en kantoorpanden. Hoge gebouwen, maar ook zolders hebben hun voorkeur. Tijdens de overwintering zitten vliegen stil, maar ze kunnen actief worden en rondvliegen wanneer ze worden verstoord of wanneer de ruimte wordt verwarmd. Het vlieggedrag ziet er dan moe en onhandig uit.

In het voorjaar, als de zon gaat schijnen en het warmer wordt, ontwaken de klustervliegen uit hun rusttoestand. Tijdens de eerste warme dagen zullen zij nog in de buurt blijven van de plek waar ze hebben overwinterd. Na enkele weken zullen zij hun overwinteringsplaats de rug toekeren en uit vliegen.

U kunt een klustervliegenplaag in het najaar voorkomen. Hiervoor zult u het binnendringen in gebouwen onmogelijk moeten maken. U kunt daarvoor fijnmazig horrengaas gebruiken. Buiten kunt u gaten en kieren in de buitenmuur afsluiten met kit of tochtstrippen. Ook helpt het om klimplanten tegen de gevel te verwijderen. Afdichten werkt helaas niet altijd. Klustervliegen kunnen ook via dakpannen binnenkomen.

Zodra de klustervlieg in het voorjaar actief wordt kunt u het beste een paar ramen open zetten of de klustervliegen opzuigen. Als dit niet voldoende effect heeft kunt u overgaan tot bestrijding. Hiervoor kunt u Zungo inschakelen. Bestrijding heeft alleen zin als we de vliegen aanpakken daar waar ze clusteren

Vindt u al veel dode vliegen dan adviseren wij u om deze op te zuigen. Na verloop van tijd kunnen de overleden vliegen gaan stinken. Ook trekken ze allerlei insecten aan die leven van dierlijk materiaal.

De wespen zijn van start!