De wespen zijn van start!

Een nieuwe wespencyclus begint nadat de koningin weer actief is geworden na de winter. De koningin begint met het bouwen van een nest. Hoe warmer het is en hoe meer de zon schrijnt hoe sneller de wespenpopulatie op gang komt. De koningin legt eitjes en na ongeveer een maand komen hier wespen uit. Deze wespen noemen we werksters. De werksters nemen het bouwen van het nest over van de koningin. Ook voeden zij de nieuwe larven. Dit zijn echter geen werksters, maar mannetjes en koninginnen. Dit gaat door tot het einde van de zomer. Aan het einde van de zomer komen de laatste eitjes uit. De nieuwgeboren koninginnen worden aan het einde van het seizoen bevrucht. Ze gaan dan op zoek naar een plek om te overwinteren. Na de overwintering begint deze cyclus opnieuw. Alle werksters, mannetjes en de “oude” koningin gaan dood en het wespennest blijft leeg achter. Dit wespennest wordt nooit opnieuw gebruikt.

Een wesp kun je herkennen aan zijn karakteristieke zwarte en gele dwarstekeningen op het lijf. Werkster zijn ongeveer 10 tot 15mm lang, koninginnen zijn wat groter. De overgang van het borststuk naar het achterlijf is sterk ingesnoerd. Dit wordt ook wel de wespentaille genoemd.

Wespen worden als erg irritant bevonden. Tijdens hun zoektocht naar bouwmateriaal en voedsel komen ze vaak terecht bij mensen in de tuin of in het huis. Op het moment dat wespen zich aangevallen voelen zullen zij steken.

Wespen zijn niet alleen irritant ze hebben ook nog nut. Ze consumeren veel lastige en schadelijke insecten (vooral kamervliegen en steekmuggen).

Wat kunt u zelf doen om wespen op afstand te houden:

  • Plaats horren in open ramen deuren
  • Zorg voor gesloten vuilniscontainers en afvalemmers
  • Stop nooit de uitvliegopening van het nest dicht
  • Dek het nest nooit af

Heeft u last van wespen en wilt u deze graag bestreden hebben neem dan contact met ons op!

World Pest Day 6 juni