Vliegende Insecten
Er zijn vele soorten vliegende insecten met elk hun specifieke eigenschappen en leefwijzen. Vliegende insecten kunnen bijvoorbeeld besmetting van voedingsmiddelen veroorzaken.
Wespen
Wespen
Wespen maken veel mensen bang, maar eigenlijk zijn ze belangrijk voor de natuur. Ze helpen bij het bestuiven van bloemen en planten, wat goed is voor de verschillende soorten planten. Ook eten volwassen wespen insecten die schadelijk zijn voor planten, waardoor ze een soort natuurlijke bestrijding zijn. Wespen zijn ook eten voor andere dieren, zoals vogels en zoogdieren, wat helpt om een evenwichtig ecosysteem te behouden. Dus, ook al kunnen wespen soms lastig zijn, is het niet altijd nodig om ze te doden. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen wat mensen nodig hebben en het respecteren van de natuur.
Als je toch besluit om wespen te bestrijden, is het goed om te weten dat dit niet meteen effect heeft. Wespennesten zitten vaak op moeilijke plekken, zoals in de grond of onder daken, waardoor het even duurt voordat de bestrijdingsmiddelen het nest bereiken. Soms sterven wespen snel na de behandeling, maar het kan ook even duren (tot een week of twee). En zelfs na behandeling kunnen wespen nog proberen contact te maken met hun nest. Het is belangrijk om geduldig te zijn en te begrijpen dat het wat tijd kan kosten. Belangrijk is ook te weten dat het niet altijd nodig is om wespen meteen te bestrijden. Vaak kunnen we goed samenleven zonder ze kwaad te doen, en dat is beter voor de natuur.
Verschillende soorten wespen
Gewone wesp (Vespula vulgaris)
Uiterlijk: Zwarte en gele strepen, kenmerkende wespachtige kleuren.
Nest: Kan nesten bouwen in de grond, in holle bomen of in menselijke structuren zoals spouwmuren.
Gedrag: Kan agressief worden bij verstoring, vooral in de buurt van hun nesten.
Franse veldwesp (Polistes dominula):
Uiterlijk: Slank lichaam, oranje antennes, zwarte en gele kleuren.
Nest: Bouwt open nesten van kauwbaar houtpulp, vaak onder dakranden of in schuurtjes.
Gedrag: Minder agressief dan sommige andere wespensoorten. Voedt zich voornamelijk met insecten.
Europese Hoornaar (Vespa Crabro):
Uiterlijk: Groot formaat, roodbruine kleur met gele en zwarte markeringen
Nest: Kan grote nesten bouwen in holle bomen of menselijke structuren.
Gedrag: Over het algemeen minder agressief dan gewone wespen, maar hun steek kan pijnlijk zijn.
Aziatische hoornaar (Vespa Velutina):
Uiterlijk: Donkerbruin tot zwart, met een oranje gezicht en gele poten.
Nest: Hangt vaak hoog in de bomen, struiken of menselijke structuren.
Gedrag: Wordt als invasief beschouwd in sommige regio's. Kan agressief zijn bij verstoringen en vormt een bedreiging voor honingbijenpopulaties.
Het is belangrijk op te merken dat hoewel wespen een rol spelen in de natuurlijke omgeving, kunnen ze agressief worden als ze zich bedreigd voelen. Voorzichtigheid is geboden in de buurt van wespen en hun nesten, vooral in het geval van soorten zoals de Aziatische hoornaar, waar extra voorzichtigheid geboden is vanwege hun potentieel schadelijke impact op bijenkolonies.
Maak een melding van wespen
Als u geconfronteerd wordt met een wespenprobleem en overlast ervaart, bieden wij een eenvoudige en effectieve oplossing via ons wespenformulier. Vul de benodigde gegevens in, inclusief uw naam, contactgegevens, en een gedetailleerde beschrijving van het probleem, inclusief de locatie van het wespennest. Voeg, indien mogelijk, foto's of video's toe om ons te helpen een beter beeld te krijgen.
Na het indienen van het formulier behandelen wij uw melding zo snel mogelijk en nemen contact met u op om verdere stappen te bespreken. Ons doel is om uw wespenprobleem snel en efficiënt op te lossen, zodat u weer ongestoord van uw leefomgeving kunt genieten. Bovendien vragen wij altijd in hoeverre er sprake is van overlast, en we streven ernaar de impact op uw dagelijkse leven tot een minimum te beperken.
Het is van belang op te merken dat wespen een waardevolle rol spelen in de natuur als bestuivers en controleurs van insectenpopulaties. Daarom streven we ernaar om, indien mogelijk, niet altijd direct over te gaan tot het doden van wespen, maar eerder tot het vinden van een oplossing die zowel uw comfort als het behoud van deze nuttige insecten bevordert. Uw medewerking helpt ons een evenwicht te vinden tussen het oplossen van uw wespenprobleem en het behouden van de positieve rol die wespen spelen in de natuur.
Wat je vooral niet moet doen bij wespen
Het is begrijpelijk dat mensen proactief willen handelen om wespenoverlast te voorkomen, maar sommige handelingen kunnen riskant zijn en leiden tot ongewenste situaties. Hier zijn enkele handelingen die mensen absoluut niet zelf moeten proberen om wespen te voorkomen:
Het dichtstoppen van wespennestopeningen: Het afsluiten van de ingangen van een wespennest kan resulteren in een agressieve reactie van de wespen. Ze zullen alternatieve uitgangen zoeken, en als ze zich bedreigd voelen, kunnen ze agressiever worden.
Het gebruik van giftige stoffen zonder ervaring: Het zelf proberen te bestrijden van wespen met giftige stoffen kan gevaarlijk zijn, vooral als je niet weet hoe je ze correct moet toepassen. Bovendien kan het gebruik van verkeerde chemicaliën schadelijk zijn voor mens en milieu.
Een emmer of iets dergelijks over een nest plaatsen: Dit kan resulteren in wespen die zich bedreigd voelen en agressief reageren. Bovendien kan het de wespen stresseren en ze dwingen alternatieve uitgangen te zoeken.
Overmatig slaan of slaan naar wespen: Wespen kunnen agressief worden als ze zich bedreigd voelen. Het slaan of slaan naar wespen kan leiden tot een grotere kans op steken.
In plaats van zelfrisico's te nemen, is het raadzaam om contact met ons op te nemen. Wij hebben de juiste kennis en uitrusting om op een veilige en effectieve manier met wespen om te gaan. Wespen zijn nuttige insecten en spelen een rol in het ecosysteem, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het behandelen van een wespennest.
Voorraadmotten
Voorraadmotten
Er zijn verschillende soorten motten in de levensmiddelenindustrie, zoals de cacaomot, amandelmot en grauwe meelmot. Voorraadmotten lijken erg op elkaar. De volwassen motten zijn ongeveer 10 mm tot 20 mm lang en hebben een vleugelspanwijdte van 15 mm tot 30 mm (afhankelijk van de soort). Deze mottensoorten hebben een onopvallende grijze kleur (vlekkerig). De achtervleugels zijn vaak wat lichter van kleur. De larven zijn 12 tot 19 mm lang en wit van kleur.
Er worden ongeveer 200 eitjes per keer gelegd op een voedselbron (bij meelmotten kan dit oplopen tot 500 eitjes). Bij een temperatuur onder de 13 graden staat de ontwikkeling van voorraadmotten vrijwel stil. Bij 20 graden Celsius ontwikkelt de meelmot zich uitstekend, de cacaomot en de amandelmot geven de voorkeur aan hogere temperaturen.
Alleen de larven tasten diverse soorten producten aan zoals havermout, bloem, meel, zetmeel, noten, granen, gedroogde groenten en fruit. Tevens kunnen larven ook andere plantaardige producten zoals tabak aantasten. Alleen de larven voeden zich met bovengenoemde producten. De voorraadmotten komen voor op warme en vochtige plaatsen. De larven zoeken een verpoppingsplaats en verlaten de voedselbron. De voorraadmotten zijn overdag niet actief en worden daarom niet of nauwelijks opgemerkt.
Schade voorraadmotten in voedingsmiddelen industrie
De voorraadmotten brengen schade aan door het aantasten van producten, waardoor materiaalverlies optreedt. Producten worden tevens verontreinigd door de uitwerpselen, dode motten en spinsels. Tevens kan door de aantasting van het product schimmelvorming ontstaan. Bij meelfabrieken kunnen larven het fijne gaas van zeven aantasten en kan het door hun samengesponnen meel zorgen voor verstoppingen in onder andere buizen.
Wering en preventie
Om overlast van voorraadmotten te voorkomen, is het belangrijk onderstaande tips waar mogelijk op te volgen:
- Controleer regelmatig de voorraad indien producten langdurig worden opgeslagen.
- Houd de temperatuur van opslaglocaties bij voorkeur onder de 13 graden Celsius, zodat de ontwikkeling van voorraadmotten nagenoeg stil staat.
- Sla producten zo kort mogelijk op.
- Controleer nieuwe voorraden bij binnenkomst op de aanwezigheid van motten.
- Hanteer het FIFO systeem bij het gebruiken van voorraden.
- Zorg ervoor dat leeggekomen ruimtes goed schoongemaakt worden. Denk aan alle naden en kieren.
- Berg voedingsmiddelen zo veel mogelijk afgesloten op
- Ruim gemorste voorraden op.
Indien toch voorraadmotten worden aangetroffen, is het noodzakelijk aangetaste voorraden af te voeren. Na het afvoeren van de voorraden is het belangrijk de ruimte (ook onder andere naden en kieren en in machines) goed schoon te maken.
Voorraadmotten particulieren: wat te doen aan overlast
Het is belangrijk om te beginnen met zoeken naar de bron, welke vaak te herkennen is door achtergebleven spinrag, eitjes, rupsjes of cocons. Het voedsel wat besmet is kan je het best weggooien in een afgesloten zak bij restafval. Voorraadmotten kunnen zich binnendringen door de kleinste kiertjes en verpakkingen waardoor het van belang is dat je streng controleert.
De overgebleven producten kan je het best enkelen dagen invriezen. Hierdoor kunnen eventuele achtergebleven eitjes niet uitkomen. Productverpakkingen die niet ingevroren kunnen worden kan je het best goed schoonmaken met schoonmaakazijn. Ter voorkoming van een nieuwe besmetting is het slim om nieuwe gekochte producten zoals graanproducten, noten, chocolade, gedroogd fruit één aantal dagen in te vriezen.
Zodra u de bron heeft weggehaald, is het verstandig om ervoor te zorgen dat de locatie grondig word schoongemaakt. Begin met uitzuigen, poets het dan grondig met schoonmaakazijn en als laatste ga je alles na met een heet sopje. Zorg ervoor dat je alle plekjes goed gehad hebt.
De voorraadmotten zijn met name in de avond actief waardoor het slim is om ’s nachts rond te kijken en eventuele rondvliegende meelmotten te doden. Na een maand kan je controleren of de meelmotten werkelijk verdwenen zijn. Kleefvallen kunnen hierbij helpen. Dit duurt een maand omdat eventuele eitjes die nog achtergebleven zijn na ongeveer een maand uitkomen.
Tips ter voorkoming van overlast
- Gewild voedsel opbergen in een afgesloten (glazen) pot of blik. Denk aan muesli, rozijntjes, rijst, macaroni, meel, brinta, havermout, maïzena, chocolade, nootjes, crackers en zoutjes.
- Oude voorraden opruimen.
- Koop geen grote voorraden.
- Producten niet te lang in één kast laten staan.
- Temperatuur in de ruimte onder de 13 graden houden.
Vliegen
Vliegen
U ziet en hoort vliegen regelmatig rondvliegen in uw kamers. De meeste mensen noemen ze bromvliegen, maar feitelijk zijn het vaak kamervliegen of vleesvliegen. In tegenstelling tot hun uiterlijk zijn deze beestjes niet helemaal zonder gevaar voor de volksgezondheid.
Plaagdier
Kamervliegen kunnen zich ongestoord ontwikkelen op beschutte plaatsen, zoals bijvoorbeeld keukens, opslagplaatsen, zolders, kruipruimten en stallen. Het gevolg hiervan is dat zij in aantal toenemen. Zodra de omstandigheden daarvoor gunstig zijn, zetten zij gezamenlijk vele eieren af. Hun voorkeur gaat hierbij vaak uit naar plaatsen waar natuurlijke afvalproducten voorkomen zoals mesthopen, vuilnisemmers, maar ook in de aarde van planten. De vleesvlieg is daarnaast veel te vinden in rottende stoffen zoals kadavers.
Een kamervlieg kan in totaal 600 tot 2.000 eitjes leggen. Per keer worden tussen de 100 en 150 eitjes gelegd. De hele ontwikkeling van ei tot volwassen vlieg duurt tussen 1 tot 3 weken. De lengte van een volwassen kamervlieg is 7 tot 8 millimeter.
Gevaren
Net als vele andere dieren draagt ook de kamervlieg bacteriën bij zich. Het beestje dreigt allerlei gevaarlijke ziekten over te brengen en kan hiermee de volksgezondheid in gevaar brengen. Ziektekiemen kunnen worden overgebracht op mens en dier via de poten, monddelen, haren en uitwerpselen. Dit kunnen bacteriën, virussen en andere schadelijke micro-organismen zijn. Het is daarom belangrijk dat voedingsmiddelen goed afgesloten worden bewaard en zo kort mogelijk voor de maaltijd tevoorschijn worden gehaald. Ook het verwijderen van etensresten is logischerwijs van belang, omdat vliegen zich hiermee kunnen voeden. Hierdoor kunnen ze in leven blijven en zich voort blijven planten.
Bestrijding
Afgezien van het gevaar voor de volksgezondheid, zijn de vliegen in grote aantallen ook hinderlijk voor de mens. Een ware plaag kan zich voordoen, als er niet tijdig en adequaat met weringsmaatregelen of bestrijding wordt ingegrepen.
Weringsmaatregelen die genomen kunnen worden zijn het plaatsen van horren voor geopende ramen en deuren. Hiermee wordt voorkomen dat de vliegen gemakkelijk toegang hebben tot de achterliggende ruimtes. De garantie dat ze niet binnen weten te dringen is echter geen 100%: als je naar binnengaat, kan een vlieg namelijk meekomen. In die gevallen is het mogelijk om de problemen in de hand te houden met vliegenmeppers, lijmvallen en elektrische insectenvangers.
Muggen
Muggen
In de warme, broeierige zomermaanden, maar ook nog in het begin van de herfst, worden mensen getreiterd door muggen. In de buitenlucht, op terrassen en op balkons zijn muggen al erg hinderlijk, laat staan wanneer de muggen zich in huis bevinden. Wie kent immers niet de jeukende, rode bulten op het lichaam na een steek van een mug? Ook het hinderlijk rond zoemen van steekmuggen terwijl men probeert te slapen vormt een irritatie. Muggen verspreiden daarnaast bacteriën met hun bezoekjes. Maar niet alle muggen zijn hinderlijk voor de mens. Zo is de langpootmug een onschuldige variant. Het zijn met name steekmuggen die de mens irriteren.
De steekmug is slank, minstens 6 millimeter lang en heeft relatief lange poten. De achterrand en aders van de vleugels zijn vaak behaard. Het achterlijf van de steekmug is geringd. Wijfjes leggen 100 of meer eitjes. Het volwassen dier leeft 1 tot 2 maanden.
Ontwikkeling van steekmuggen
Steekmuggen planten zich, afhankelijk van de soort, voort in stilstaand of bewegend water. De larven van de mug hangen onder het wateroppervlak, waar ze zich door middel van een soort ‘snorkel’ van zuurstof voorzien. Als de larven volgroeid zijn vormen zij ‘poppen’. Na enkele dagen komen ze als muggen tevoorschijn. Als ze geacclimatiseerd zijn in de relatief droge omgeving, gaan de vrouwtjes op zoek naar bloed.
Bij overlast van muggen in huis kan het zijn dat er plassen zijn in de kruipruimte onder het huis. Door de centrale verwarming in huizen wordt ook deze ruimte onder het huis verwarmd, waardoor een optimale omgeving gecreëerd wordt voor de muggen om zich te ontwikkelen. De beestjes kunnen zich echter ook op andere plaatsen in huis volgroeien, bijvoorbeeld in te nat gehouden potplanten of zelfs in de vissenkom.
Wat te doen bij overlast?
Tegenwoordig kan het voorkomen dat mensen het gehele jaar lastig worden gevallen door muggen in hun huizen. Als dat bij een enkele mug blijft, vormt dat geen probleem: een krant of een vliegenmepper doet wonderen. Wanneer je geen vlekken op de muur wilt, kan een stofzuiger ook goede diensten verrichten. Maar wat moet je doen als er voortdurend tientallen muggen tegelijk in het huis rondcirkelen? Dan wordt het tijd ZUNGO in te schakelen. Wij kunnen het probleem oplossen.
Kleermot
Kleermot
De kleermot is de meest bekende en tevens de meest gevreesde soort mot. Deze richt namelijk de schade aan bij onder andere wollen kleding en de huid. Vaak denkt men te kunnen volstaan met het doodslaan van de kleine motjes. Dat is echter veruit onvoldoende om schade door vraat van de kleermot te voorkomen. Het is namelijk niet de volwassen mot die de schade veroorzaakt, maar de larve.
De larve van de kleermot is circa 1 centimeter lang en is vuilwit van kleur. Circa 50-100 eitjes worden door de wijfjes afgezet. Zij hebben een voorkeur voor vouwen van kleding, tapijtharen, huiden, kamgaren en vilt. Uit deze eitjes komen de larven tevoorschijn. Deze spinnen vrijwel onmiddellijk een cocon en gaan zich daarin verpoppen. Eind maart komt de volwassen mot uit. Deze wordt ongeveer 7 tot 8 millimeter groot met een spanwijdte van 11 tot 17 millimeter.
Bij kamertemperatuur ontwikkelt deze nieuwe generatie zich binnen 3 maanden en zijn er dus 4 generaties per jaar. Maar zelfs in onverwarmde ruimten ontwikkelen zich 2 generaties per jaar. De mot kan dus in de verschillende stadia van de ontwikkeling het hele jaar door in het huis worden aangetroffen.
Bestrijding
Door kleding schoon te houden en regelmatig te luchten, vindt de bestrijding van de kleermot en de pelsmot plaats. Het is van belang dat de kleding niet te dicht op elkaar hangt. Wanneer u kleding opslaat, gebruik dan goed sluitende zakken, kisten of kasten.
Indien de motten zich in een kast bevinden dienen ook de naden en kieren behandeld te worden met een bestrijdingsmiddel. Wanneer er met bestrijdingsmiddelen gewerkt gaat worden is het aan te bevelen ZUNGO in te schakelen.
Fruitvlieg
Fruitvlieg
De grootte van een volwassene fruitvlieg is 3-4 mm lang. De ogen zijn helderrood en het achterlijf vertoont bruine dwars strepen. Een adembuis is voorzien bij de eitjes en larven dit is voor in vloeistof.
De voeding bestaat uit rottende, gistende materialen echter ook het sap van beschadigde planten en vruchten. Soms bestaat de voeding ook uit schimmels. De geur van zwakke oplossingen van alcohol of azijn trekt ze aan. Het leefgebied van het ei, de larve en de pop zijn hetzelfde als de producten waar de vliegen zich mee voeden. De volledige ontwikkeling van ei tot vlieg duurt ongeveer 8-11 dagen. Een bevrucht vrouwtje kan 400-900 eitjes leggen.
Schade en overlast
Bedrijven zoals bierbrouwerijen, jamfabrieken, limonadefabrieken, cafés en fruitwinkels zijn bedrijven die flinke overlast kunnen ervaren evenals agrarische sectoren. Op particulier gebied zal de overlast met name te vinden zijn in de keuken of gft-containers. De uitwerpselen van fruitvliegen verontreinigen fruit- en groenteproducten. Het vers, gaaf fruit wordt niet aangetast.
Omdat een volwassen vrouwtje veel eitjes legt, kan men snel overlast ondervinden van grote aantallen fruitvliegen.
Wering en preventie
De ontwikkelingsbron opzoeken is erg belangrijk bij grote overlast. Waar mogelijk deze ook te verwijderen. Beoordeel of er punten zijn die u kunt opvolgen ter voorkoming van overlast.
- Bewaar geen rottend fruit.
- Bewaar groente en fruit niet lang onafgedekt.
- Maak het aanrecht, eettafel en kookplaat meteen schoon.
- Spoel gebruikte glazen en lege flessen meteen om.
- Etensresten in de gft-bak gooien.
- Plaats de gft-bak op een koele plek, uit de zon.
- Sluit vuilnisemmers en afvalcontainers goed af.
- Reinig de vuilnisemmers/afvalcontainers/gft-bak na het legen.
- Spoel wekelijks schrobputjes door.
- Werk hygiënisch.
- Ruim open frisdrankjes meteen op.
- Ruim koffiedrap meteen op.
- Reinig de biertap goed.
Bijen
Bijen
Bijen komen in heel Nederland voor. Meestal zijn dit de zogenaamde honingbijen. Deze zijn zeer nuttig voor het bestuiven van planten en cultuurgewassen. Het voedsel van de bij bestaat immers uit stuifmeel en nectar van bloemen. Vliegend van bloem tot bloem zorgen zij voor de bestuiving. Vooral name het verzamelen van honing is een activiteit waar de mens erg van profiteert.
De koningin zorgt voor het voortbrengen van nageslacht. Als er voldoende jonge koninginnen in het nest zitten, verlaat de oude koningin met een gedeelte van het bijenvolk het nest. Zij gaan op zoek naar een nieuw onderkomen. Het gehele bijenvolk, met uitzondering van de mannetjes, verblijft gedurende de koude wintermaanden in hun korf/nest. De mannetjes worden in de herfst gedood of de korf uitgejaagd. In deze periode vinden er geen bevruchtingen meer plaats, waardoor de mannetjes overbodig worden.
Het bijenvolk leeft in kolonies en kan zich op de meest onwaarschijnlijke plekken vestigen. Wanneer je een zwerm aantreft, kun je het beste een imker (www.bijenhouders.nl) waarschuwen die dan het nest in zijn geheel weg kan halen en verplaatsen. Als dat niet mogelijk blijkt te zijn en de bijen veroorzaken overlast, dan wordt er ingegrepen met bestrijdingsmiddelen. Bijen zijn in principe niet gevaarlijk voor mensen, maar zij zullen zich wel verdedigen als ze worden aangevallen.