Weg met insecten op de werkvloer!

Veel mensen kijken uit naar de zomer, maar zodra de temperaturen gaan stijgen ligt veel ongedierte op de loer die de zomerse sferen flink kunnen verpesten. Ook op de werkvloer! Vliegende en kruipende insecten vormen vaak een vervelend probleem voor bedrijven in de zomer. Maar hoe houd u deze ongedierte nu buiten de deur? U wilt immers een veilige en schone werkplek voor medewerkers en uw producten en gebouwen beschermen.

Vliegen

Vliegen lijken in eerste instantie vrij onschuldig, echter brengt een vliegenoverlast flinke risico’s met zich mee. Vliegen eten namelijk door op ‘ons’ eten te spugen en kunnen hierdoor tal van ziektes verspreiden zoals salmonella E.colli en parasitische wormen. Vliegen kunnen zich razendsnel ongestoord ontwikkelen op beschutte plaatsen, zoals bijvoorbeeld: opslagplaatsen, zolders, magazijnen etc.

Mieren

Officieel begint het mierenseizoen al in de lente, maar vaak is de overlast in de zomer het grootst. Mieren komen vaak af op zoetige geuren van bijvoorbeeld fruit, sappen en suikers. Hoewel mieren een nuttige functie hebben voor de natuur kunnen ze behoorlijk overlast veroorzaken. De meeste bedrijven onderschatten het probleem van mieren. Door de gangen en kamers die de mieren maken voor hun mierennest onder het terras, kan het terras op den duur verzakken. Daarnaast kunnen mieren bacteriën overbrengen op voedingsmiddelen.

Muggen

Muggen zijn misschien wel de meest voorkomende ongedierte in de zomer en kunnen voor veel overlast zorgen. Niet alleen het gezoem is enorm vervelend, maar ook de jeukende rode bulten zorgen voor irritaties. De levenscyclus van muggen wordt door de hogere temperaturen in de zomer sneller voltooid waardoor er meer eitjes gelegd kunnen worden. Muggen kunnen gemakkelijk tussen uw goederen verblijven of eitjes leggen op plekken waar (stilstaand) water aanwezig is. Voordat u het weet heeft u een muggenplaag in uw bedrijf!

Fruitvliegen

De fruitvlieg is én van de bekendste wereldwijd voorkomende plaaginsecten. Dit vliegje is veel aanwezig in bedrijven zoals: bierbrouwerijen, jamfabrieken, limonadefabrieken, cafés en fruitwinkels. De fruitvlieg is schadelijk doordat ze schimmels, bacteriën en gistcellen verspreiden.

Voorraadmotten

Voorraadmotten kunnen een ware plaag vormen. Ze knagen alles kapot waardoor materiaalverlies optreedt. Daar komt bij dat de producten verontreinigd worden met uitwerpselen, dode motten en spinsels die zich vaak niet (eenvoudig) laten verwijderen. Tevens kan door de aantasting van het product schimmelvorming ontstaan. Bij meelfabrieken kunnen larven het fijne gaas van zeven aantasten en kan het door hun samen gesponnen meel zorgen voor verstoppingen in onder andere buizen.

Wespen

Voor wespen moet u voorzichtig zijn. Een steek van een wesp kan veel pijn doen en kan levensbedreigend zijn voor mensen die allergisch zijn voor wespensteken. In de zomer en nazomer komen wespen veelvuldig voor bij bedrijven. Zij worden in het bijzonder aangetrokken door de geur van zoete stoffen. Wespen maken hun nesten op beschutte plaatsen zoals zolders, achter spouwmuren, onder dakpannen, op vlieringen of in machines. Bij het ontdekken van een nest is een belangrijk advies nooit de uitgang(en) van dat nest af te sluiten. De wespen zoeken dan een andere uitgang en die kan binnenshuis zijn. Om van de overlast van wespen af te komen, kunt u best een deskundige in het bestrijden van ongedierte inschakelen.

Kakkerlakken

Kakkerlakken komen het hele jaar voor, maar in de zomer planten ze zich voort. Kakkerlakken zijn lichtschuwe insecten. Zij leven in warme, vochtige omgevingen waar voldoende voedsel aanwezig is. Vooral keukens zijn aantrekkelijke plaatsen voor de beestjes. Dit geldt echter ook voor ziekenhuizen, bejaardentehuizen, restaurants, bakkerijen, overdekte zwembaden en dierentuinen. Kakkerlakken kunnen een grote zorg zijn voor bedrijven. Ze verspreiden niet alleen door voedsel overgedragen ziekten, maar ze kunnen ook astma en andere allergieën veroorzaken.

Wat kunnen u en uw collega’s er zelf aan doen om de werkplek ongediertevrij te houden?

 • Bewaar voedsel in luchtdichte verpakkingen in de koelkast, ruim etensresten direct op en leeg regelmatig vuilnisbakken en sluit deze goed af.
 • Bewaar groente en fruit niet onafgedekt.
 • Spoel flessen en potjes waar nog wat zoete of gegiste restjes in zitten uit met water.
 • Laat de afwas niet staan
 • Controleer regelmatig de omgeving van het bedrijf (dakgoten, bloempotten, etc) op stilstaand water. Giet het water eruit of dek het af.
 • Sluiten deuren en ramen en plaats horren.
 • Controleer regelmatig de voorraad indien producten langdurig worden opgeslagen.
 • Houd de temperatuur van opslaglocaties bij voorkeur onder de 13 graden Celsius, zodat de ontwikkeling van ongedierte nagenoeg stil staat.
 • Sla producten zo kort mogelijk op.
 • Controleer nieuwe voorraden bij binnenkomst op de aanwezigheid van ongedierte.
 • Hanteer het FIFO systeem bij het gebruiken van voorraden.
ZUNGO

Ongedierte kan voor veel overlast zorgen binnen uw bedrijf. Natuurlijk wilt u deze overlast zo veel als mogelijk voorkomen. ZUNGO Pest Control helpt u bij het nemen van preventiemaatregelen om zo ongedierte en plaagdieren binnen uw bedrijf te voorkomen. Wilt u weten welke preventiemaatregelen ZUNGO neemt of hoe pest control er aan toe gaat? Bekijk dan de pagina over onze werkwijze of neem direct contact op met ZUNGO. Voorkomen is beter dan genezen!


Plaagdierbeheersing onmisbaar facilitair beroep