Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen. Het is een oud gezegde die op meerdere fronten bruikbaar is. Zo ook in onze branche van plaagdierbeheersing.

Vanaf 2023 is het zover. Het is dan wettelijk verplicht te werken volgens het nieuwe Integrated Pest Management (IPM).

Bij IPM worden eerst alle beschikbare preventieve en niet chemische maatregelen ingezet. Pas als allerlaatste stap als het niet anders kan wordt er rodenticiden (gif) ingezet. Deze werkwijze werd buiten al gehanteerd en vanaf 2023 geldt deze aanpak dus ook voor binnen. Deze integrale aanpak mag alleen door erkende bedrijven worden uitgevoerd. Dit zijn bedrijven die onafhankelijk zijn getoetst. Voor bedrijven die de mogelijkheid willen behouden om rodenticiden te gebruiken, is het per 1 januari 2023 verplicht dat het bedrijf en de medewerkers gecertificeerd zijn. Dit geldt voor alle bedrijven, zoals: plaagdierbeheersers, agrarische ondernemers of gemeentelijke diensten.

Niet alleen voor bedrijven heeft het gebruik van IPM een meerwaarde. Uit een gepubliceerd wetenschappelijk artikel van Bruce Schoelitsz, Bastiaan G. Meerburg en Willem Takken blijkt dat het in principe met professionele ondersteuning mogelijk is om IPM in een huiselijke context mogelijk te maken. Wat we wel zien is dat particulieren vaak een andere kijk heeft op het plaagdierbeheersing en dat hun kennis over deze dieren vaak tekort schiet. Het lastige is dat een particulier vaak geen gebruik (kan) maken van onafhankelijke kennis, maar dit inwint bij personen die bijvoorbeeld insecticiden verkopen. Deze personen weten daar vaak echter ook niet veel vanaf. Bovendien handelen particulieren vaak achteraf en niet preventief: pas als er last is, onderneemt men actie.

Om overlast te voorkomen is het belangrijk dat huizen, gebouwen, bedrijven en de ruimte eromheen schoon blijven. Dan is er geen voedsel voor ratten en muizen. Voorlichting vanuit gemeente kan helpen, net als een goed afvalbeleid en het voorkomen van schuilgelegenheid voor plaagdieren.

De beheersing van knaagdieren met IPM is geen éénmalige actie maar vraagt continue aandacht. Als je start met IPM wanneer je een knaagdierenprobleem hebt, duurt het vaak langer voor je effect ziet. In principe ben je dan ook te laat met de IPM-aanpak begonnen. Start je met IPM vóór je een probleem hebt, dan houdt het effect vaak lang aan of ontstaat er geen overlast.

Voorkomen is beter voor de volksgezondheid en beter voor de portemonnee voor zowel bedrijf als particulier.

Door de zachte winter komt de eikenprocessierups er weer aan, wat nu?
Lees hier waar u terecht kunt voor de eikenprocessierups.