Kevers in de Keuken: Alles over Broodkevers

Tips om Broodkevers te voorkomen

Broodkevers behoren tot de meest voorkomende voorraadaantasters in woningen. Deze kleine, ovale kevers zijn bruin tot roodbruin van kleur en kunnen goed vliegen. Hoewel ze zelf geen voedsel opnemen, planten ze zich voort in harde, droge zetmeelhoudende producten, zoals meel, granen, gedroogd fruit en zelfs bouwmaterialen.

De broodkever is 2 tot 4 mm lang en fijn behaard, met een halsschild dat de kop bedekt als een monnikskap. De larven, wit van kleur met een donkere kop, kunnen zich goed verplaatsen en veroorzaken de meeste vraatschade. Ze knagen zich een weg door verpakte levensmiddelen en kunnen tot 8 dagen zonder voedsel overleven.

De ontwikkeling van broodkevers omvat vier stadia: ei, larve, pop en volwassen kever. Bij een temperatuur van 18°C komen de eitjes na ongeveer een maand uit, waarna de larven op zoek gaan naar voedsel. Ze dringen door zeer nauwe kieren en spleten in verpakte levensmiddelen en bouwmaterialen. Na vier vervellingen verpoppen de larven zich, waarna de volwassen kevers uit de cocon komen en uitvliegopeningen boren om het voedsel te verlaten.

De larven veroorzaken knaagschade in voedselproducten en laten uitwerpselen, vervellingen en cocons achter. De aanwezigheid van broodkevers kan worden vastgesteld door cirkelronde gaatjes, boorgangen en cocons in producten of verpakkingen.

Lees onderstaande tips om de broodkever tegen te gaan en een plaag te voorkomen:

  • Regelmatige Controle: Controleer regelmatig je voorraden op tekenen van broodkevers, bij voorkeur in koele opslagruimten met een temperatuur onder de 15°C.
  • Controle bij Binnenkomst: Controleer nieuwe voorraden zorgvuldig bij binnenkomst om ervoor te zorgen dat ze niet besmet zijn met broodkevers of hun eitjes.
  • Snel Gebruik Oude Voorraden: Gebruik oude voorraden snel op om de kans op besmetting door broodkevers te minimaliseren.
  • Opslag in Afsluitbare Bussen: Bewaar voedingsmiddelen in goed afsluitbare bussen om te voorkomen dat broodkevers toegang krijgen tot je voorraad.
  • Direct Opruimen Gemorste Voorraden: Ruim gemorste voorraden direct op om te voorkomen dat broodkevers worden aangetrokken tot het voedsel.
  • Bron Opsporen en Vernietigen: Als er een broodkeverplaag optreedt, zoek dan naar de bron en vernietig deze om verdere verspreiding te voorkomen.
  • Koelen van Voorraden: Voorraden kunnen gekoeld worden om de broodkevers en hun eitjes te doden.
  • Grondige Schoonmaak: Na verwijdering van de bron moet de opslagruimte grondig worden schoongemaakt, inclusief hoeken, naden en kieren, om eventuele resterende eitjes of larven te verwijderen.
  • Professionele Bestrijding: In bedrijfsmatige omgevingen kan het nodig zijn om een professioneel bestrijdingsbedrijf in te schakelen om de broodkeverplaag effectief te bestrijden.

    Heb je ondanks de bovenstaande tips toch last van Broodkevers of heb je nog vragen? Neem dan contact op met ZUNGO Pest Control www.zungo.nl/contact  of neem een kijkje op onze plaagdierenindex www.zungo.nl/plaagdierenindex


Weg met insecten op de werkvloer!