Zodra mensen wespen zien gaan alle alarmbellen af. De eerste gedachten zijn ‘ik moet van die wespen af’. Dit is helemaal niet nodig. Als jij geen bedreiging vormt, door dicht in de buurt te komen bij het nest of hevig om je heen te gaan slaan, zal de wesp niks doen. Wespen zijn in principe gewoon op zoek naar eten om te overleven. Wespen zijn erg nuttige beestjes om meerdere redenen.
Als er een wespennest dicht in de buurt van je huis staat, zal je minder last hebben van muggen en vliegen. Wespen eten ook karkassen van dieren. Door de snelle opruiming wordt het verspreiden van ziektes verkleind. Net zoals bijen, bestuiven wespen ook planten.
Een wesp kun je herkennen aan zijn karakteristieke zwarte en gele dwarstekeningen op het lijf. Werksters zijn ongeveer 10 tot 15mm lang, koninginnen zijn wat groter. De overgang van het borststuk naar het achterlijf is sterk ingesnoerd. Dit wordt ook wel de wespentaille genoemd.
Wat kunt u zelf doen om wespen op afstand te houden:
• Plaats horren in open ramen deuren
• Zorg voor gesloten vuilniscontainers en afvalemmers
• Stop nooit de uitvliegopening van het nest dicht
• Dek het nest nooit af
Wij worden nog weleens gebeld dat mensen wespen in de boom zien zitten. Wespen houden van honingdauw. Dit is een nectar-achtige vloeistof die wordt afgegeven door o.a. luizen. Luizen zitten over het algemeen in lindebomen, maar soms ook in esdoorns, haagbeuken, eikenbomen en wilgen.
Op het moment dat er geen nest in de boom zit kunnen wij de wespen niet bestrijden. Om van de wespen af te komen zal de bladluis verwijderd moeten worden. Bladluis verwijderen kunt u zelf doen of u kunt contact opnemen met een hovenier.
Maak alleen een melding voor wespen als het een gevaarlijke situatie vormt of als je er echt last van ondervindt.