Faraomieren zijn alleseters met een voorkeur voor vlees(waren)

De Faraomier is een tropische mier die door import naar Nederland is gekomen. De mier zoekt warmte op. Zo’n 30 graden is wat deze mieren het prettigst vinden. 

Het zijn sociale insecten en ze hebben per kolonie meerdere koninginnen. Per koningin worden er in totaal gemiddeld ca. 300 eitjes gelegd. De werksters leven gemiddeld 2 maanden, de mannetjes slecht 2 tot 3 weken en de koningin ongeveer 9 maanden. De werkster is degene die de overlast veroorzaakt aangezien dit de mier is die je ziet. Faraomieren zijn slechts een paar millimeter groot en vallen daardoor in de eerste instantie meestal niet gelijk op. Omdat ze zo klein zijn, verplaatsen ze zich ook vrij eenvoudig, via bijvoorbeeld verwarmingsbuizen. Onder de juiste omstandigheden kunnen zij zich dus razendsnel voortplanten. Het zijn alleseters, maar ze hebben de voorkeur voor vlees. Buiten dat ze in grote aantallen hinderlijk zijn, zijn ze ook overbrengers van ziekteverwekkende bacteriën.

Tijdens een inspectie in een appartementencomplex  werd ondervonden dat de Faraomieren over het gehele appartementencomplex zaten verspreid. Van souterrain, algemene ruimtes tot in de woningen.

Deze werden op de meest rare plaatsen aangetroffen door de bewoners. Op snijplanken, onder vaatdoeken, in eierdozen, op een pondje paling en zelfs op het beleg in een broodtrommel. De bewoners waren er zich niet van bewust dat het om een tropische mier gaat. Het zijn alleseters  maar met name hebben zij een grote voorkeur voor vlees. 

De bewoners gaven aan al van alles geprobeerd te hebben, om van de overlast van de mieren af te komen. Spuitbussen met insecticiden tot deodorant. Maar stonden er niet bij stil dat de Faraomieren deze behandelde oppervlakten vermijden en de toegepaste middeltjes onze bestrijding belemmeren.

Hiervandaan is een plan van aanpak gemaakt en de bewuste keuze gemaakt om niet direct een bestrijding in te zetten. Omdat er al diverse middeltjes door de bewoners waren toegepast en dit een sterke invloed heeft op een geslaagde bestrijding.

Vanuit hier zijn er duidelijke afspraken gemaakt met de klant (VVE). Deze hebben de bewoners voorzien van de juiste informatie van wat wel en niet te doen. Waaronder goede schoonmaak van groot belang is maar zelf zeker geen middeltjes toepassen. Waarna wij 6 weken later op de juiste wijze lokaas hebben ingezet. De werksters van de faraomieren nemen deze lokstof ook mee het nest in, zodat ook de koningin bestreden word. 

Tijdens de nacontrole die enkele weken later plaats vond hebben we nog in enkele appartementen activiteiten van de Faraomieren waargenomen. Deze appartementen zijn direct voorzien van nieuw lokaas. 

Tot op heden zijn er geen activiteiten meer waargenomen!

Tropische mieren krijg je niet zelf weg, dan moet je een professionele bestrijder inschakelen. Het is raadzaam om faraomieren snel aan te pakken. 

Voor advies of een afspraak neem contact met ons op!

Help! Een wesp.