De zwarte rat en uw vogelvoer

De zwarte rat en uw vogelvoer

Zwarte ratten zijn brutaal. Het zijn slimme en erg kieskeurige dieren. Het liefst eten ze vers voedsel, voornamelijk granen. Heeft u een tomatenkwekerij let dan vooral op de mooiste meest rijpe tomaten. Hier kiest de zwarte rat voor. Mocht er geen delicatesse zijn voor de zwarte rat dan nemen ze ook genoegen met bijvoorbeeld vogelvoer. De gemiddelde dagelijkse voedselinname is zo’n 15 gram.

Zwarte ratten komen in Nederland voor in havengebieden, en in delen van Noord-Brabant en Limburg op agrarische bedrijven en in veevoederbedrijven

De zwarte rat is een zeer slank dier met een vrij spitse snuit, grote kraalogen en grote oren (komen naar voren gevouwen tot over het oog). Ze hebben een lange dunne staart die langer is dan het lichaam (17-25 cm). Een volwassen dier is 14-23 cm lang (zonder staart) en weegt ca. 150-250 gram. Pasgeboren jongen zijn kaal, blind en ± 3 cm lang. Een zwarte rat wordt niet ouder dan 4 jaar.

Wat u zelf kunt doen om de zwarte rat te weren

Openingen in gebouwen groter dan 0.5 cm dichtmaken, dit geldt ook voor dak en gevel.

Zorg ervoor dat er geen dichte begroeiing is tegen gebouwen.

Berg afval op in goed afgesloten containers.

Laat geen voedsel van uw huisdier liggen in uw tuin. Heeft u fruitbomen en/of notenbomen, raap de gevallen producten van de grond. Dit zijn allemaal voedselbronnen en daarmee de oorzaak van de aanwezigheid van de zwarte rat.

Mocht u al verschillende maatregelen hebben genomen, maar nog last hebben van zwarte ratten? Neem dan contact op met ZUNGO!

Ook voor advies kunt u ons altijd bereiken.

Owjeej... wespen, wat nu?