De kakkerlak

Het is het insect bij uitstek dat koude rillingen over je rug stuurt bij het horen van zijn naam: de kakkerlak.

Deze ongenode gasten staan vaak synoniem voor vuiligheid en onhygiënische omstandigheden, en terecht. Kakkerlakken verspreiden gemakkelijk bacteriën en schimmels, en ze scheiden een onaangename geur af.

Veel kakkerlaksoorten zijn lichtschuw, wat betekent dat ze zich overdag schuilhouden op donkere, warme en vochtige plaatsen, zoals bij de motor van de koelkast. 's Nachts gaan ze op zoek naar voedsel. Voedselgebrek weerhoudt kakkerlakken er niet van om te overleven; bij gebrek aan voedsel knagen ze aan diverse materialen, waaronder papier en leer.

In de wintermaanden proberen kakkerlakken de tocht en kou te ontwijken door naar binnen te dringen via kieren in huizen. Wat opvallend is, is dat de meeste kakkerlakken vaak onbedoeld worden binnengebracht. Dit kan gebeuren via tweedehandsspullen, voedsel of zelfs de verpakkingen van geleverde pakketten. In appartementsgebouwen kan een kakkerlakkenplaag zich snel verspreiden, aangezien deze insecten zich razendsnel voortplanten.

Een essentiële tip om kakkerlakken buiten de deur te houden, is om het schoon te houden. Regelmatig schoonmaken, het snel opruimen van eten en kruimels, en het vermijden van rommel zijn effectieve maatregelen. Kartonnen dozen die rondzwerven, dienen als ideale schuilplaatsen voor kakkerlakken, dus zorg ervoor dat deze goed worden opgeruimd. Daarnaast is het belangrijk vochtige ruimtes te ventileren, waardoor ze minder aantrekkelijk worden voor deze ongenode gasten.

Kakkerlakken zijn niet dol op kou, dus zorg voor een lagere temperatuur in huis. Maak kieren naar buiten dicht en sluit ventilatieopeningen af om te voorkomen dat ze gemakkelijk binnendringen.

Als je vermoedt dat je een kakkerlakkenprobleem hebt, kun je gifvrije lijmvallen met feromoon gebruiken om de beestjes te vangen.

Het is belangrijk te weten dat dit vaak niet afdoende is bij een serieuze kakkerlakkenplaag. In dat geval is professionele ongediertebestrijding de enige effectieve manier om er definitief vanaf te komen. Wees alert op mogelijke problemen, werk samen met medebewoners in appartementsgebouwen en zet in op preventieve maatregelen om kakkerlakken buiten de deur te houden.

Neem ook eens een kijkje in onze plaagdierenindex!

Aantal ongediertebestrijders groeit fors, beroep spreekt jongeren aan.
Interesse? Kijk eens bij onze vacatures