De huisboktor is één van de schadelijkste hout vernielende insecten in ons land.

Wist u dat de ontwikkelingsduur van de boktor van ei tot volwassenhuisboktor 3 tot 11 jaar duurt?

Bij de huisboktor is het belangrijk de mate van schade vast te stellen. Dit gebeurt middels een inspectie aan huis op de betreffende plaats waar houtaantasting wordt waargenomen. Opvallend kenmerk van de boktor zijn de gangenstelsels en het broze hout.
Allereerst wordt vastgesteld of er sprake is van actieve aantasting. Is dit niet het geval kan toch worden aanbevolen het hout, al dan niet zelf, te laten behandelen. U kunt namelijk besluiten om alles te gaan afwerken/aftimmeren met stucplaten of andere materialen en kunt dan niet meer bij het hout komen mocht er in de toekomst wel aantasting komen. In dit geval spreken we over een preventieve behandeling.

Boktor is net als een mol, hij maakt gangenstelsels, vaak zijn deze niet zichtbaar. Wel zijn de uitvliegopeningen zichtbaar. Zodra je de gangenstelsels gaat volgen en deze openmaakt zie je de daadwerkelijke schade aan het hout. Dit kan oppervlakkig maar ook diep in het hout zijn. Zit de aantasting diep in het hout dan zal de kern van het hout dan zullen pluggen worden gezet in het hout, waardoor het bestrijdingsmiddel de kern van het hout ook bereikt. Zit de boktor oppervlakkig dan zullen de gangenstelsels open gefreesd worden en wordt het zaagsel verwijderd, waarna een bestrijdingsmiddel wordt aangebracht.

Zijn de te behandelen delen erg hoog in het pand, of moeilijk bereikbaar dan is dit meestal geen probleem. Er zijn diverse werkwijzen om dit uit te kunnen voeren.

Voor meer informatie kunt u altijd terecht op onze plaagdierenindex

Denkt u last te hebben van boktor neem dan contact met ons op!

Faraomieren zijn alleseters met een voorkeur voor vlees(waren)