Heeft u wespenoverlast?

Meld direct
True

Wespen


Wespen maken veel mensen bang, maar eigenlijk zijn ze belangrijk voor de natuur. Ze helpen bij het bestuiven van bloemen en planten, wat goed is voor de verschillende soorten planten. Ook eten volwassen wespen insecten die schadelijk zijn voor planten, waardoor ze een soort natuurlijke bestrijding zijn. Wespen zijn ook eten voor andere dieren, zoals vogels en zoogdieren, wat helpt om een evenwichtig ecosysteem te behouden. Dus, ook al kunnen wespen soms lastig zijn, is het niet altijd nodig om ze te doden. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen wat mensen nodig hebben en het respecteren van de natuur.

Als u toch besluit om wespen te bestrijden, is het goed om te weten dat dit niet meteen effect heeft. Wespennesten zitten vaak op moeilijke plekken, zoals in de grond of onder daken, waardoor het even duurt voordat de bestrijdingsmiddelen het nest bereiken. Soms sterven wespen snel na de behandeling, maar het kan ook even duren (tot een week of twee). En zelfs na behandeling kunnen wespen nog proberen contact te maken met hun nest. Het is belangrijk om geduldig te zijn en te begrijpen dat het wat tijd kan kosten. Belangrijk is ook te weten dat het niet altijd nodig is om wespen meteen te bestrijden. Vaak kunnen we goed samenleven zonder ze kwaad te doen, en dat is beter voor de natuur.

 1. Verschillende soorten wespen kort benoemd.

  Gewone wesp (Vespula vulgaris)
  Uiterlijk: Zwarte en gele strepen, kenmerkende wespachtige kleuren. 
  Nest: Kan nesten bouwen in de grond, in holle bomen of in menselijke structuren zoals spouwmuren.
  Gedrag: Kan agressief worden bij verstoring, vooral in de buurt van hun nesten.

   Franse veldwesp (Polistes dominula):
  Uiterlijk: Slank lichaam, oranje antennes, zwarte en gele kleuren. 
  Nest
  Bouwt open nesten van kauwbaar houtpulp, vaak onder dakranden of in schuurtjes.
  Gedrag: Minder agressief dan sommige andere wespensoorten. Voedt zich voornamelijk met insecten.

  Europese Hoornaar (Vespa Crabro):
  Uiterlijk: Groot formaat, roodbruine kleur met gele en zwarte markeringen
  Nest: Kan grote nesten bouwen in holle bomen of menselijke structuren.
  Gedrag: Over het algemeen minder agressief dan gewone wespen, maar hun steek kan pijnlijk zijn.

  Aziatische hoornaar (Vespa Velutina):
  Uiterlijk: 
  Donkerbruin tot zwart, met een oranje gezicht en gele poten.
  Nest: Hangt vaak hoog in de bomen, struiken of menselijke structuren.
  Gedrag: Wordt als invasief beschouwd in sommige regio's. Kan agressief zijn bij verstoringen en vormt een bedreiging voor honingbijenpopulaties. 

  Het is belangrijk op te merken dat hoewel wespen een rol spelen in de natuurlijke omgeving, kunnen ze agressief worden als ze zich bedreigd voelen. Voorzichtigheid is geboden in de buurt van wespen en hun nesten, vooral in het geval van soorten zoals de Aziatische hoornaar, waar extra voorzichtigheid geboden is vanwege hun potentieel schadelijke impact op bijenkolonies. 


Kijk voor meer informatie over de verschillende wespen onder aan deze pagina.

Als u geconfronteerd wordt met een wespenprobleem en overlast ervaart, bieden wij een eenvoudige en effectieve oplossing via ons wespenformulier. Vul de benodigde gegevens in, inclusief uw naam, contactgegevens, en een gedetailleerde beschrijving van het probleem, inclusief de locatie van het wespennest. Voeg, indien mogelijk, foto's of video's toe om ons te helpen een beter beeld te krijgen.


Na het indienen van het formulier behandelen wij uw melding zo snel mogelijk en nemen contact met u op om verdere stappen te bespreken. Ons doel is om uw wespenprobleem snel en efficiënt op te lossen, zodat u weer ongestoord van uw leefomgeving kunt genieten. Bovendien vragen wij altijd in hoeverre er sprake is van overlast, en we streven ernaar de impact op uw dagelijkse leven tot een minimum te beperken.


Het is van belang op te merken dat wespen een waardevolle rol spelen in de natuur als bestuivers en controleurs van insectenpopulaties. Daarom streven we ernaar om, indien mogelijk, niet altijd direct over te gaan tot het doden van wespen, maar eerder tot het vinden van een oplossing die zowel uw comfort als het behoud van deze nuttige insecten bevordert. Uw medewerking helpt ons een evenwicht te vinden tussen het oplossen van uw wespenprobleem en het behouden van de positieve rol die wespen spelen in de natuur.


Maak hier melding van wespen

 Wat u vooral niet moet doen bij wespen


Het is begrijpelijk dat mensen proactief willen handelen om wespenoverlast te voorkomen, maar sommige handelingen kunnen riskant zijn en leiden tot ongewenste situaties. Hier zijn enkele handelingen die mensen absoluut niet zelf moeten proberen om wespen te voorkomen:

Het dichtstoppen van wespennestopeningen:  Het afsluiten van de ingangen van een wespennest kan resulteren in een agressieve reactie van de wespen. Ze zullen alternatieve uitgangen zoeken, en als ze zich bedreigd voelen, kunnen ze agressiever worden.

Het gebruik van giftige stoffen zonder ervaring:  Het zelf proberen te bestrijden van wespen met giftige stoffen kan gevaarlijk zijn, vooral als je niet weet hoe je ze correct moet toepassen. Bovendien kan het gebruik van verkeerde chemicaliën schadelijk zijn voor mens en milieu.

Een emmer of iets dergelijks over een nest plaatsen:  Dit kan resulteren in wespen die zich bedreigd voelen en agressief reageren. Bovendien kan het de wespen stresseren en ze dwingen alternatieve uitgangen te zoeken.

Overmatig slaan of slaan naar wespen:  Wespen kunnen agressief worden als ze zich bedreigd voelen. Het slaan of slaan naar wespen kan leiden tot een grotere kans op steken.

In plaats van zelfrisico's te nemen, is het raadzaam om contact met ons op te nemen. Wij hebben de juiste kennis en uitrusting om op een veilige en effectieve manier met wespen om te gaan. Wespen zijn nuttige insecten en spelen een rol in het ecosysteem, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het behandelen van een wespennest.

Maak hier melding van wespen

Meer informatie over de verschillende wespen

Gewone Wesp

Ondanks dat mensen vaak niets van wespen willen weten, blijft het feit dat wespen een belangrijke functie hebben in onze natuur.

Lees meer
Franse Veldwesp

Onthoud dat wespen, inclusief de Franse Veldwesp, over het algemeen niet agressief zijn, tenzij ze zich bedreigd voelen.

Lees meer
Europese hoornaar

De Europese hoornaar ziet er imposant uit. Deze wesp is echter het minst agressief van allemaal.

Lees meer

Aziatische hoornaar

Alle waarnemingen van Aziatische hoornaars moeten worden gemeld op waarneming.nl. Provincies zijn verantwoordelijk voor het nemen van eliminatie- en beheersmaatregelen.

Lees meer

ZUNGO

ZUNGO staat al meer dan 25 jaar bekend als een betrouwbaar en innovatief plaagdiermanagementbedrijf, waarbij de nieuwste inzichten en de modernste technieken worden ingezet.

Bel (0413) 26 66 12 of mail info@zungo.nl voor meer informatie over plaagdierbeheersing.

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.