Heeft u wespenoverlast?

Meld direct
True

Steenmarter

 Let op; de steenmarter is wettelijk beschermd (Wet natuurbescherming, artikel 3.10). Dat betekent dat ze niet gevangen of gedood mogen worden. Ze mogen zelfs niet opzettelijk verstoord worden en ook hun voortplantings- of rustplaatsen mogen niet opzettelijk beschadigd of vernield worden.


Wat is een steenmarter

De steenmarter is een zoogdier uit de familie marterachtigen. De steenmarter is qua formaat hetzelfde als die van een huiskat maar met veel kortere poten. In Nederland kennen we ook de  boommarter waarmee de steenmarter veel wordt verward. Steen- en boommarters zijn nagenoeg even groot, de behendigheid en klimvaardigheid hebben ze samen gemeen. Ook heeft de samenstelling van het voedsel veel overeenkomsten. Het belangrijkste verschil tussen de steen- en boommarter is het uiterlijk van de kleur van de ondervacht: bij de steenmarter is deze licht en bij de boommarter donker.

Overlast

Een marter die uw zolder of verlaagd plafond als woonplaats heeft uitgekozen, kan een groot probleem vormen. Een marter maakt veel lawaai en kan gaten in het plafond maken, de isolatie vernielen, kabels doorbijten of dode prooidieren (zoals muizen en ratten) meeslepen naar uw zolder, met alle overlast van dien. De marter kruipt ook ’s nachts graag onder de motorkap van uw auto en kan daar behoorlijke schade aanbrengen aan bekabeling of waterslangen. Een marter heeft meerdere vaste ‘woningen’ of dagrustplaatsen die hij afwisselend gebruikt. Daarom lijkt het vaak alsof er meerdere marters zijn, terwijl het om één en hetzelfde dier gaat.

Bij overlast van marters heeft een gemeente en/of woningcorporatie niet de plicht om iets aan de overlast te doen en is de bewoner(ster) zelf verantwoordelijk. Alleen als de overlast groot en structureel is, wordt er in sommige gevallen afgeweken van deze regel.

Beschermde soort

De steenmarter is wettelijk beschermd (Wet natuurbescherming, artikel 3.10). Dat betekent dat ze niet gevangen of gedood mogen worden. Ze mogen zelfs niet opzettelijk verstoord worden en ook hun voortplantings- of rustplaatsen mogen niet opzettelijk beschadigd of vernield worden. Hier staan enorm hoge boetes op en zelfs gevangenisstraf. Het overtreden van de Wet natuurbescherming valt onder economische delicten, waarvan de boetes tot in de (tien)duizenden euro’s kunnen oplopen.

Heeft u toch overlast van steenmarters in huis, dan kunt u het beste contact opnemen met de provincie om een ontheffing aan te vragen. Dan nog mag de steenmarter alleen door gecertificeerde en erkende bedrijven verjaagd worden.

ZUNGO

ZUNGO staat al meer dan 25 jaar bekend als een betrouwbaar en innovatief plaagdiermanagementbedrijf, waarbij de nieuwste inzichten en de modernste technieken worden ingezet.

Bel (0413) 26 66 12 of mail info@zungo.nl voor meer informatie over plaagdierbeheersing.

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.