Heeft u wespenoverlast?

Meld direct
True

Pissebedden

Pissebedden ziet men overal. Zowel buiten als binnen kunnen deze diertjes voorkomen. Buitenshuis vindt u ze bijvoorbeeld  onder stenen, schors van bomen, bladeren en in vermolmd hout. Binnenshuis komen ze alleen op vochtige plaatsen voor. Pissebedden zijn vrij platte, ovaalvormige beestjes die 12 tot 18 millimeter lang zijn. Ze hebben vier antennes: twee korte aan de binnenkant en twee grote aan de buitenkant.


In Nederland komen verschillende soorten voor. Deze verschillen in kleur. De ene soort is geelachtig van kleur en heeft zwarte vlekken, terwijl een andere paarsbruin is met een blauwgrijze gloed. Ook is er een die lichtgrijs is met onregelmatige lichte vlekken en weer een ander is juist donkergrijs gekleurd.

Leefwijze

De wijfjes van de pissebedden dragen eieren met zich mee in een broedruimte die aan de onderkant van het lichaam gelegen is. De jongen verlaten deze ruimte als ze uit de eitjes komen. Ongeveer 4 weken na het verlaten van de broedruimte, vindt de eerste vervelling plaats. Daarna kunnen de larven nog tienmaal vervellen. Pissebedden kunnen 2 jaar oud worden. Ze voeden zich met dood, meestal rottend, plantenmateriaal en soms ook met dierlijke resten en uitwerpselen.


Pissebedden hebben een voorkeur voor vochtige omgevingen. Daarom komt u ze in tuinen tegen, maar bijvoorbeeld ook in gebouwen waar de luchtvochtigheid en temperatuur hoog zijn en waar plantaardig materiaal te vinden is. Pissebedden verwerken dit materiaal en dragen hierdoor bij aan de vorming van vruchtbare grond, ook wel humus genoemd.

Schade

Pissebedden brengen in principe weinig tot geen schade toe. Alleen als zij in grote aantallen in groentetuinen, tuinderijen of kassen terechtkomen, kunnen zij vraatschade aan planten aanrichten. Voor zover bekend vormen zij geen gevaar voor de gezondheid van mens en dier.

Weren en bestrijding

Pissebedden kunnen op vele manieren een huis binnen komen. De beste manier om te voorkomen dat ze het huis binnendringen, is door spleten en kieren in de buitenmuur met kit af te dichten. Ook kunt u ventilatieopeningen afsluiten met een rooster of gaas dat daarvoor geschikt is en goed sluitende horren voor ramen en deuren te plaatsen. Vochtige plaatsen in het huis moeten vermeden worden. Als deze er toch zijn, moeten ze voldoende worden geventileerd of verwarmd.

ZUNGO

ZUNGO staat al meer dan 25 jaar bekend als een betrouwbaar en innovatief plaagdiermanagementbedrijf, waarbij de nieuwste inzichten en de modernste technieken worden ingezet.

Bel (0413) 26 66 12 of mail info@zungo.nl voor meer informatie over plaagdierbeheersing.

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.