Heeft u wespenoverlast?

Meld direct
True

Papier-, oven- en zilvervisjes

De stijgende temperaturen en slechte ventilatie van nieuwbouwwoningen vormen de voornaamste oorzaken van de toenemende aanwezigheid van het papier-, oven- en zilvervisje.

Het papiervisje, het ovenvisje en het zilvervisje behoren alle drie tot de familie franjestaarten, maar dat is ook de enige overeenkomst. Het oven- en zilvervisje zijn relatief onschuldig van karakter, maar bij het papiervisje is dat een ander verhaal.

Papiervisjes

Het papiervisje is circa 15 millimeter lang en bedekt met fijne schubben. Hij heeft 2 lange antennen aan de kop en 3 lange aanhangsels aan het achterlijf. Het papiervisje is grijsachtig van kleur en heeft duidelijke spikkels op de rug. Het papiervisje gedijt het beste bij een temperatuur van 24 graden. Het beestje kan afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid 7 tot 8 jaar oud worden. Het is dan ook vooral te vinden op warme, droge plaatsen, bijvoorbeeld in de boekenkast of achter de (ketels van de) centrale verwarming. Omdat het zich voedt met cellulose, een stof die vooral in papier voorkomt, is het papiervisje de nachtmerrie van menig bibliotheek en archief. Het papiervisje doet zich veelal te goed aan historische, vaak kostbare boeken die niet dagelijks uit de boekenkast worden gehaald. Vaak gaat er dan een relatief lange periode overheen, voordat de aanwezigheid van het papiervisje opgemerkt wordt. Ongemerkt laat het beestje zo een spoor van vernieling achter.

Wering

Om de papiervisjes zoveel mogelijk te kunnen vermijden, moet u rekening houden met enkele aandachtspunten. Zo is het verstandig om de temperaturen zo laag mogelijk te houden en binnenkomende producten en materialen, waaronder vooral boeken, op papiervisjes te controleren.  Daarbij is het aan te raden naden en kieren te dichten en zorg te dragen voor de algemene hygiëne.

Ovenvisje en zilvervisje

Ovenvisjes en zilvervisjes zijn verschillende dieren uit dezelfde familie. Ze zijn beide ongeveer 7 tot 12 millimeter lang en hebben een langgerekt lichaam. De diertjes hebben lange, draadvormige aanhangsels aan het achterlijf. Toch is er een duidelijk onderscheid wat betreft de leefomstandigheden tussen de ovenvisjes en de zilvervisjes.

Ovenvisjes bevinden zich voornamelijk op warme, niet te droge plaatsen met voldoende voedsel, zoals in bakkerijen en restaurants. Ook zijn ze vaak in de buurt van water- of hetelucht leidingen. Eieren van ovenvisjes worden meestal in scheuren en kieren in groepjes afgezet. Ovenvisjes kunnen ongeveer 2 tot 3 jaar in leven blijven. Het beestje kan veel schade aanrichten. Zo doet het zich tegoed aan levensmiddelen, maar ook aan natuurlijk synthetische weefsels en boeken. Hierbij verspreidt het tegelijkertijd bacteriën.

Zilvervisjes komen vooral voor op vochtige, warme en donkere plaatsen binnenshuis, bij voorbeeld bij water- en afvoerleidingen, in aanrechtkastjes, in de badkamer, maar ook achter plinten of onder de vloerbedekking. Ze eten onder andere behangstijfsel en vochtig behangpapier. De levensduur van het zilvervisje is 2 tot 3 jaar. Het beestje richt van de drie soorten de minste schade aan. Ze kunnen echter wel hinderlijk zijn als zie in grote aantallen voorkomen.

Papier- en ovenvisjes blijven buiten de deur wanneer u de woning structureel goed ventileert en de temperatuur in huis onder de 22 graden houdt. Bij overlast van zilvervisjes moet het vochtgehalte in de ruimte worden verlaagd. Dit kan door de ruimte droog te stoken en voldoende te ventileren.

ZUNGO

ZUNGO staat al meer dan 25 jaar bekend als een betrouwbaar en innovatief plaagdiermanagementbedrijf, waarbij de nieuwste inzichten en de modernste technieken worden ingezet.

Bel 0413-26 66 12 of mail info@zungo.nl voor meer informatie over plaagdierbeheersing.

Contact opnemen

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.