Heeft u wespenoverlast?

Meld direct
True

De gewone oorworm

In de zomer en vooral bij aanhoudend droog weer, kunt u de oorworm wel eens aantreffen in uw woning. Dit gebeurt voornamelijk als er een composthoop of openhaardhout tegen het huis ligt of als er veel bloembedden zijn. Als het dakwerk van een buitenhuis of bungalow uit hout bestaat dat slecht onderhouden is, kan het voorkomen dat de oorworm via het dak in de woning geraakt. Binnen zullen ze echter geen schade aanrichten en zullen ze spoedig sterven van honger en uitdroging.

In de tuinbouw kunnen oorwormen schadelijk zijn door het aanvreten van aardbeien en andere soorten zacht fruit.

Leefwijze

Oorwormen zijn kastanjebruin en hebben een slank afgeplat lichaam met een tangvormig aanhangsel aan het achterlijf. De tang dient voor het beetpakken van kleine insecten zoals bladluizen. De oorwormen zijn ongeveer 1 tot 2 cm lang en met name in de nacht actief. Overdag schuilen ze onder stenen, bloembakken en andere plaatsen waar vochtig en rottend materiaal aanwezig is.

De beestjes zijn voornamelijk aaseters en rovers. Ze voeden zich met dood plantenmateriaal, kleinere insecten, larven en slakken. In het najaar vindt de paring plaats waarna het vrouwtje een nest graaft om te overwinteren. In het voorjaar legt ze haar eitjes en bewaakt deze nauwkeurig. Zij reguleert de vochtigheidsgraad van de eitjes door ze te likken en regelmatig om te keren. Zonder deze verzorging zou het legsel uitdrogen of beschimmelen. Na de broedzorg sterft het verzwakte vrouwtje en dient ze als voedsel voor haar eigen broed.

Wering en bestrijding

Een chemische bestrijding tegen de oorworm is ten zeerste af te raden. U belast hier namelijk het milieu onnodig mee. Daarbij zal het effect van de bestrijdingsactie minimaal zijn, omdat de leefomgeving van de oorwormen intact blijft. Bovendien bestrijdt u hiermee ook de natuurlijke vijanden van de oorwormen, waardoor de bestrijdingsactie meestal averechts werkt.

Mocht u toch overlast ondervinden van de oorworm, dan kunt u het beste al het rottend materiaal opruimen en eventuele schuilplaatsen verwijderen. Dit zijn bijvoorbeeld platte stenen, planken en afval. In uw woning kunt u de oorwormen vangen door ’s avonds een vochtige dweil of krant in de hoeken te plaatsen. De ochtend erna kunt u de dweil of krant leeggooien achter in uw tuin.

ZUNGO

ZUNGO staat al meer dan 25 jaar bekend als een betrouwbaar en innovatief plaagdiermanagementbedrijf, waarbij de nieuwste inzichten en de modernste technieken worden ingezet.

Bel (0413) 26 66 12 of mail info@zungo.nl voor meer informatie over plaagdierbeheersing.

Contact opnemen

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.