Heeft u wespenoverlast?

Meld direct
True

Mieren

U kent het ongetwijfeld dat u ’s morgens de keuken binnen loopt en u een lange colonne mieren ziet lopen, die ergens vanachter een plint of door de kier van een raam haar weg naar etensresten gevonden heeft. Meestal hebben ze zoetigheid ontdekt op het aanrecht, in een keukenkast of misschien zelfs in een afvalemmer die niet goed afgesloten is.

Tuinmieren komen in heel Nederland voor. Hun nesten vindt u in zandgrond en onder straattegels, ook onder onder bijvoorbeeld omgekeerde bloempotten. Een enkele keer komt zo’n nest ook binnenshuis voor. Sommige soorten nestelen ook in oud, rottend hout.

In de wintermaanden houdt de kolonie zich meestal tamelijk rustig. Als het voorjaar begint, zie je weer verschijnen. Ze zijn altijd op zoek naar voedsel en eten het liefst suikerhoudende producten. Buiten verzamelen ze honingdauw. Dit is een afscheidingsproduct van bladluizen. Soms eten ze ook kleine insecten. Binnen zoeken ze graag in afvalemmers en speuren ze naar zoete voedingsmiddelen.

Mieren kennen rangen en standen en leven dus in een soort staat. De koninginnen leggen de eieren en zijn meestal gevleugeld. De werksters zijn de onvruchtbare vrouwtjes. Zij bouwen het nest uit, beschermen het en zorgen voor de larven. Vooral de vrouwtjes zijn op zoek naar voedsel en gaan tot ver in onze huizen. Mannetjes zijn meestal slechts een bepaalde tijd in het jaar aanwezig. Zij hebben ook vleugels. Ze bevruchten koninginnen en sterven vervolgens.

Nut van mieren

Mieren verdelgen allerlei schadelijke insecten en zijn dan ook nuttig in bijvoorbeeld parken, tuinen en bossen. Zij hebben een belangrijke en onmisbare functie als opruimer van de natuur. Het opruimen van mierennesten op deze plaatsen is niet wenselijk en brengt over het algemeen ongewenste schade met zich mee, omdat de natuur daarmee onnodig wordt verstoord.

Schade

Hoewel mieren een nuttige functie hebben, kunnen ze toch schade veroorzaken. Voorbeelden van schade zijn:

  • Door de gangen en kamers die de mieren maken voor hun mierennest onder het terras, kan het terras op den duur verzakken.
  • Mieren kunnen bacteriën overbrengen op voedingsmiddelen.
  • Het kan voorkomen dat oogsten van bedrijven mislukken, omdat mieren bladluis met zich meenemen. Bladluis is erg schadelijk voor planten, groenten en fruit.

Wering

Er zijn diverse tips om te voorkomen dat mieren overlast veroorzaken:

  • Veeg straatwerk in met hoveniersmortel (in diverse kleuren verkrijgbaar). Dit is een middel dat mieren en tevens onkruid voorkomt.
  • Verwijder oude boomstronken, ander rottend hout en op de grond liggende bladeren. Stapel geen hout in de nabijheid van je huis en snoei de takken van bomen en struiken die te dicht bij je woning hangen.
  • Dicht gaten en kieren van uw woning met een daarvoor geschikt materiaal, zodat mieren niet naar binnen kunnen. Denk hierbij aan ramen, deursponningen en stootvoegen.
  • Bewaar levensmiddelen in afgesloten potten of bakken.
  • Laat geen vuile vaat staan, ruim voedselresten op en sluit afvalemmers goed af.

Enkele rondlopende mieren doen geen kwaad, veroorzaken ook geen schade en kunnen worden verwijderd met behulp van de stofzuiger. Mocht u geregeld mieren zien lopen, dan zijn ze eventueel te bestrijden met de zogenaamde mierenlokdoosjes.

De faraomier

Eén van de bijzondere miersoorten die in Nederland voorkomt, is de faraomier. Deze miersoort komt door heel Nederland voor. De nesten bevinden zich uitsluitend binnenshuis. De faraomier is oorspronkelijk afkomstig uit een tropische omgeving. Door de toename van het handelsverkeer en de aanleg van centrale verwarming heeft de mier zich ook ook in Nederland kunnen vestigen.

De voortplanting wordt verzorgd door de koninginnen die de eitjes leggen. Per nest zijn er tot wel 400 koninginnen. Nadat de eitjes uitgekomen zijn, worden de larven verzorgd door werksters. Deze zorgen ook voor de voedselvoorziening. De mannetjes zorgen voor de verdediging en uitbouw van de nesten. De koninginnen zijn bruingeel van kleur met een donkergekleurde kop. Ze zijn tussen de 3,5 en 5 millimeter groot. De werkster is bruingeel gekleurd en heeft een iets donkerder achterlijf en tussen de 2 en 2,5 millimeter groot. De mannetjes faraomieren zijn 2 tot 3 millimeter lang en zwartbruin tot zwart van kleur. Ze hebben bleekgele poten en zijn gevleugeld.

Faraomieren zijn alleseters, maar ze hebben een voorkeur voor vleeswaren. Zij eten ook dode insecten en komen soms ook op open wonden van mensen af. Hun voorkeur gaat uit naar temperaturen van rond de dertig graden. Daarom bouwen de mieren hun nesten voornamelijk bij warmtebronnen. Net als andere dieren, brengt ook de faraomier bacteriën over waardoor mensen ziek kunnen worden. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat levensmiddelen bewaard worden in goed afgesloten bussen, trommels of flessen. De omgeving wordt minder interessant voor de faraomier als er geen voedsel aanwezig is. Het is minder waarschijnlijk dat het diertje zich dan in de buurt vestigt of in de buurt blijft.

ZUNGO

ZUNGO staat al meer dan 25 jaar bekend als een betrouwbaar en innovatief plaagdiermanagementbedrijf, waarbij de nieuwste inzichten en de modernste technieken worden ingezet.

Indien u ondanks onze tips nog steeds overlast ervaart, kunt u contact met ons opnemen.

Bel (0413) 26 66 12 of mail info@zungo.nl voor meer informatie over plaagdierbeheersing.

Contact opnemen

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.