Kleermot

De kleermot is de meest bekende en tevens de meest gevreesde soort mot. Deze richt namelijk de schade aan bij onder andere wollen kleding en de huid. Vaak denkt men te kunnen volstaan met het doodslaan van de kleine motjes. Dat is echter veruit onvoldoende om schade door vraat van de kleermot te voorkomen. Het is namelijk niet de volwassen mot die de schade veroorzaakt, maar de larve.
De larve van de kleermot is circa 1 centimeter lang en is vuilwit van kleur. Circa 50-100 eitjes worden door de wijfjes afgezet. Zij hebben een voorkeur voor vouwen van kleding, tapijtharen, huiden, kamgaren en vilt. Uit deze eitjes komen de larven tevoorschijn. Deze spinnen vrijwel onmiddellijk een cocon en gaan zich daarin verpoppen. Eind maart komt de volwassen mot uit. Deze wordt ongeveer 7 tot 8 millimeter groot met een spanwijdte van 11 tot 17 millimeter.
Bij kamertemperatuur ontwikkelt deze nieuwe generatie zich binnen 3 maanden en zijn er dus 4 generaties per jaar. Maar zelfs in onverwarmde ruimten ontwikkelen zich 2 generaties per jaar. De mot kan dus in de verschillende stadia van de ontwikkeling het hele jaar door in het huis worden aangetroffen.
Bestrijding
Door kleding schoon te houden en regelmatig te luchten, vindt de bestrijding van de kleermot en de pelsmot plaats. Het is van belang dat de kleding niet te dicht op elkaar hangt. Wanneer u kleding opslaat, gebruik dan goed sluitende zakken, kisten of kasten.
Indien de motten zich in een kast bevinden dienen ook de naden en kieren behandeld te worden met een bestrijdingsmiddel. Wanneer er met bestrijdingsmiddelen gewerkt gaat worden is het aan te bevelen ZUNGO in te schakelen.
ZUNGO
ZUNGO staat al meer dan 25 jaar bekend als een betrouwbaar en innovatief plaagdiermanagementbedrijf, waarbij de nieuwste inzichten en de modernste technieken worden ingezet.
Bel (0413) 26 66 12 of mail info@zungo.nl voor meer informatie over plaagdierbeheersing.

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.