Houtworm

De gewone houtwormkever komt in Nederland voor en behoort tot de familie klopkevers. De lengte van een volwassen gewone houtwormkever is 2,5 tot 5 millimeter. Het beestje is donkerbruin van kleur en heeft een gewelfd halsschild. Het dekschild is te herkennen aan de rijen met kleine putjes en is fijn behaard.
De larve van de gewone houtwormkever is ongeveer 6 millimeter lang en is geelachtig wit en licht gekromd. De kever legt 20 tot 40 eitjes. Het duurt ongeveer drie jaar voor een ei ontwikkeld is tot een volwassen dier. De houtwormkevers worden in de zomer gesignaleerd. De larven van de houtwormkever boren zich direct nadat ze uit het ei komen in het hout, waar ze gangen boren met een doorsnede van ongeveer 0,5 millimeter. De boorgangen zijn gevuld met boor- en vraatmeel, met daarin uitwerpselen. Het zaagsel (boormeel) is licht van kleur, korrelig van structuur en bevat sigaarachtige deeltjes. Als de larven zich verpopt hebben in het hout, ontwikkelen ze zich in een korte tijd tot kevers en komen dan tevoorschijn. De kever schuift eerst het boormeel uit de gang en vliegt vervolgens uit. De uitvliegopeningen zijn cirkelvormig met een diameter van 1 tot 2 millimeter. 22 tot 23 graden is de meest gunstige temperatuur voor de ontwikkeling van de larven.
Schade
De gewone houtwormkever kan grote schade aanrichten. Deze kever komt voor in zowel loof- als naaldhout dat in gebouwen aanwezig is. Voorbeelden hiervan zijn spanten, vloerdelen en onbewerkte meubels. De kevers leven alleen in droog hout. Levende of dode bomen in de natuur zijn namelijk te vochtig. Ook hout dat geschilderd is, wordt nomaal gesproken niet aangetast.
Wanneer moet u alert zijn?
U moet extra alert zijn, wanneer u houten constructies heeft die enigszins vochtig zijn geworden of waar schimmels een kans hebben gekregen. Dit hout is namelijk aangetast. Hierdoor vindt de gewone houtwormkever makkelijker toegang. Het plaagdier komt bijvoorbeeld veel voor in oude gebouwen die nooit verwarming hebben gehad en waar nu verwarming is aangelegd. De onverwarmde gebouwen, die daardoor vochtig en muf waren, vormden een ideale voortplantingsomgeving voor schimmels. Door deze gebouwen te isoleren en verwarming aan te leggen, verbetert de leefomgeving voor de houtwormkever en kan deze er goed gedijen.
Het is voor u zichtbaar als het hout is aangetast. U kunt dat herkennen aan de kleine ronde gaatjes in het hout en de aanwezigheid van boormeel: zeer fijn houtzaagsel.
Wat kunt u zelf doen?
U kunt zelf vrij weinig aan houtaantasting doen. Het hout moet vaak vervangen worden. Dit is vooral bij draagconstructies een ingrijpende zaak. Een andere optie is om een bestrijding uit te voeren.
ZUNGO
ZUNGO staat al meer dan 25 jaar bekend als een betrouwbaar en innovatief plaagdiermanagementbedrijf, waarbij de nieuwste inzichten en de modernste technieken worden ingezet.
Bel (0413) 26 66 12 of mail info@zungo.nl voor meer informatie over plaagdierbeheersing.

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.