Heeft u wespenoverlast?

Meld direct
True

Bloedluis / Vogelmijt

De bloedluis, die ook vogelmijt of kippenbloedmijt genoemd wordt, maakt gebruik van de nesten van wilde of tamme vogels. Het beestje leeft van het bloed van de vogels en is een parasiet. Wanneer bloedluizen mensen bijten, uit zich dat door ernstige jeuk. Bij kippen veroorzaken zij verzwakking, verminderde eiproductie en zelfs sterfte als ze in groten getale aanwezig zijn. Ook kunnen zij ziekten overbrengen bij kippen.

Bloedluizen kunnen tot ongeveer 1 mm groot worden, zijn ovaal van vorm en zijn kleurloos tot rood. De kleur is afhankelijk van de hoeveelheid opgenomen bloed. Vaak is er een zwarte vlek, het bloed, zichtbaar in een kleurloos lichaam.

Per dag zet het bloedluizenwijfje 3 tot 7 eitjes af in naden en kieren. Deze eitjes komen na maximaal 2 dagen uit en binnen 10 dagen is het volwassen stadium bereikt. De levensduur is ongeveer 8 weken. De mijten verspreiden zich via de vogels, maar kunnen zich ook in (verlaten) vogelnesten ophouden. Uiteindelijk zullen ze een andere bloeddonor opzoeken.

Om de bloedluis te voorkomen, is het van belang om het nestelen van vogels onder dakpannen en dergelijke te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door gaas te spannen. Als de nesten onder de pannen zitten, dan is het een klein kunstje voor de bloedluis om uw huis binnen te komen, waar ze op zoek gaan naar een nieuwe donor. Daarnaast geldt dat hygiëne het voor bloedluizen aanmerkelijk moeilijker maakt om te gedijen en zich te verspreiden. Dit geldt ook voor vogelkooien.

ZUNGO

ZUNGO staat al meer dan 25 jaar bekend als een betrouwbaar en innovatief plaagdiermanagementbedrijf, waarbij de nieuwste inzichten en de modernste technieken worden ingezet.

Bel (0413) 26 66 12 of mail info@zungo.nl voor meer informatie over plaagdierbeheersing.

Contact opnemen

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.