Rattenoverlast in Tilburg en Boekel

Advies nodig van onze zakelijke experts?
Contact

Overlast van ratten is een actueel thema. Op diverse plaatsen in het land zijn op dit moment problemen met ratten. In onderstaande artikelen wordt de problematiek in Tilburg en Boekel beschreven.

Ratten zijn erg slimme beesten en laten zich niet gemakkelijk bestrijden. Daarnaast kan een rattenplaag zich erg snel uitbreiden wanneer deze niet of niet goed wordt bestreden. Wij raden u dan ook aan om de preventie en bestrijding van ratten door een van onze gecertificeerde ongediertebestrijders uit te laten voeren.

CDA en LST willen ratten weg uit Tilburgs Leijpark

TILBURG – De raadsfracties van CDA en LST willen dat het Tilburgse gemeentebestuur korte metten maakt met de rattenoverlast, die volgens hen op verschillende plekken in de stad is geconstateerd. Met name de overlast in het Leijpark is beide partijen een doorn in het oog.

Omdat het Leijpark volgens CDA en LST een locatie is waar veel gezinnen met jonge kinderen verblijven en regelmatig festivals worden gegeven, verdient deze plek volgens hen speciale aandacht.  Hoewel ze schrijven dat hen de reden van de toename van de rattenoverlast niet bekend is, leggen ze toch een link met de volle afvalbakken in het park. ,,Bij een wandeling door het park valt al snel op dat de afvalbakken klein zijn en op de meeste plaatsen overvol. ,, Is het college  (van burgemeester en wethouders, red) er van bewust dat dit onwenselijk is en zelfs gevaarlijk kan zijn?” vragen ze zich in een brief aan het Tilburgse gemeentebestuur af.

LST en CDA vragen van het Tilburgse college een toezegging dat vóórdat de festiviteiten in het park losbarsten de rattenoverlast wordt aangepakt. Ook willen beide partijen een inventarisatie van de overlast van ratten en eventuele andere dieren én een plan van aanpak daartegen.

Delen van Boekel kampen met rattenplaag

BOEKEL – Delen van Boekel, met name bedrijventerrein De Vlonder en de wijken De Donk en Lage Schoense kampen met een rattenplaag. Agnes van de Valk op de Vlonder ving afgelopen weekend het negentiende exemplaar binnen enkele maanden. Ook mensen uit andere wijken klagen over overlast.

Klagen bij de gemeente helpt niet, die adviseert een particulier bedrijf in te schakelen. ,,Vreemd” vindt rattendeskundige Albert Weijman van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). ,, Alleen al in het kader van de wet Publieke Gezondheid moet de gemeente onderzoek doen. En vaak huizen die ratten in slecht onderhouden riolen. En dan is de gemeente wel degelijk verantwoordelijk.”

Het KAD wordt tegenwoordig geleid door Lutz Jacobi. Als Tweede Kamerlid dwong zij in 2014 met een motie af dat er in ieder geval een landelijk meldpunt zou moeten komen. Dat is nog steeds niet gerealiseerd.