Muizenoverlast!

Advies nodig van onze zakelijke experts?
Contact

De laatste tijd komen er veel berichten over muizenoverlast in het nieuws. Muizenoverlast is erg vervelend en levert schade op aan uw pand, producten of imago. Overlast van muizen wilt u natuurlijk voorkomen. Hieronder vindt u twee berichten over muizenoverlast die recentelijk in het nieuws gekomen zijn.

ZUNGO Pest Control B.V. geeft u graag advies over de preventie van muizen en het bestrijden van muizen.

 

Amsterdams Albert Heijn-filiaal dicht door muizenoverlast

Een filiaal van Albert Heijn op het Osdorpplein in Amsterdam is voorlopig dicht vanwege muizenoverlast. Door het ongedierte komt de voedselveiligheid in het geding, waarop volgens een woordvoerder is besloten de supermarkt tijdelijk te sluiten.

Het is volgens de zegsman uitzonderlijk dat dit gebeurt. Wanneer de winkel weer open kan, is nog niet te zeggen. “Er wordt met man en macht aan gewerkt om de muizen weg te krijgen.”

Een woordvoerder van het hoofdkantoor van Albert Heijn laat aan NU.nl weten dat het gemiddeld eens in de vijf jaar voorkomt dat een vestiging van Albert Heijn om deze reden tijdelijk moet worden gesloten. “Het probleem doet zich eigenlijk altijd in de winter voor”, legt hij uit. “Muizen gaan dan ook op zoek naar een warm plekje.”

Tekst en foto: ANP

Controle Markthal: ongedierte en onhygiënische toestanden

UPDATE: De Rotterdamse Markthal wordt geteisterd door een muizenplaag. Bij een grootschalige inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werd bij 19 bedrijven ongedierte aangetroffen. Bij 17 andere zaken was de hygiëne niet in orde. Ondernemers van de Markthal zijn zich ‘rot geschrokken’ van de resultaten.

Aanleiding voor de grote controle was een recente spoedsluiting van een onderneming vanwege muizenoverlast en meerdere constateringen van plaagdierenoverlast in de Markthal. In totaal werden 76 zaken met levensmiddelen geïnspecteerd.

De inspecteurs van de NVWA constateerden 36 overtredingen. In 23 gevallen leidde dat tot een directe waarschuwing. In 13 gevallen was de situatie ernstiger, en zijn er zogenoemde rapporten van bevindingen opgemaakt. Deze ondernemers krijgen een boete of andere sanctie.

Volgens een woordvoerder van de NVWA hoeven consumenten, die in de Markthal eten of voedsel kopen, zich geen zorgen te maken. In geen van de gevallen is sprake van gevaar voor de volksgezondheid, benadrukt hij. ,,Als wij een gevaar voor de volksgezondheid zien, dan sluiten we zo’n zaak meteen.’’

 

Wel is het volgens hem duidelijk dat er snel wat aan dit ongedierteprobleem moet worden gedaan. ,,Dit probleem moet gezamenlijk worden aangepakt. Want als je buurman er last van heeft, is de kans groot dat jij dat ook hebt of krijgt.’’

De ondernemingen die een waarschuwing hebben gekregen of een boete krijgen, kunnen overigens binnenkort weer een bezoek verwachten van de NVWA. Het is niet de eerste keer dat er ongedierte wordt aangetroffen in de Markthal. In 2016 werd ook al een kraam gesloten vanwege de aanwezigheid van muizen.

Secretaris Mark Kolster van de eind vorig jaar opgerichte Markthal Ondernemers Vereniging (MHOV) zegt ‘overvallen’ te zijn door het nieuws over ongedierte in de koopkathedraal.

Hij wil zo snel mogelijk met de uitbaters in de hal én eigenaar Klépierre om de tafel om een oplossing te zoeken voor dit euvel. ,,We moeten eerst uitzoeken welke ondernemers het betreft. De vorige keer zaten er ook horecazaken bij. Die rotmuizen komen echt overal.’’

Vooral in de wintermaanden heeft de Markthal last van muizen. Ze komen af op kruimels en ander voedsel dat op de grond valt en planten zich razendsnel voort. ,,We moeten de koppen bij elkaar steken’’, legt hij uit, ,,Dit is niet het probleem van een enkele winkelier. Ze komen door de roosters en de openbare ruimten naar binnen. Muizen vinden altijd wel voedsel en zijn in zo’n grote ruimte lastig te bestrijden’’

Al jarenlang wordt samengewerkt met Ongedierte Bestrijding Nederland (OBN), die het ongedierte voor de ondernemers uit de Markthal moet zien te weren. Ondernemers maken tegen betaling gebruik van deze service. ,,Maar het is heel lastig om die dieren weg te houden. Ze kruipen namelijk door de kleinste gaatjes. Ik hoor net op de radio dat een supermarkt in Amsterdam is gesloten vanwege muizenoverlast.’’

Bron: AD, Abdel Ilah Rubio & Marcel Potters 

Neem contact met ons op!

ZUNGO Pest Control uit Uden staat al meer dan 25 jaar bekend als een betrouwbaar en innovatief plaagdiermanagementbedrijf in sectoren zoals de (voedingsmiddelen-)industrie, logistiek, zorginstellingen en horeca. Wilt u meer weten over het voorkomen of het bestrijden van muizenoverlast? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Contact