Heeft u wespenoverlast?

Meld direct
True

Franse Veldwesp

De Franse veldwesp heeft een slank, langwerpig lichaam met opvallende zwart-gele strepen. In tegenstelling tot sommige agressievere wespen, staat de Franse veldwesp bekend om haar sociaal gedrag en neiging tot minder agressieve interacties met mensen. Deze wesp maakt deel uit van de familie van papierwespen, en haar nesten worden vaak op beschutte plaatsen, zoals onder dakranden of in schuren, gebouwd.

Een interessant kenmerk van de Franse veldwesp is dat ze een aanzienlijk deel van hun dieet uit insecten bestaat, waaronder rupsen en andere schadelijke plagen in de tuin. Hierdoor fungeren ze als natuurlijke ongediertebestrijders en dragen ze bij aan het ecologisch evenwicht.

De nesten van de Franse veldwesp hebben een unieke, kenmerkende open structuur. 

In tegenstelling tot de gesloten nesten van sommige andere wespensoorten, lijken de nesten van de Franse veldwesp op hangende papieren parasols, opgebouwd uit fijne kauwdeeltjes vermengd met speeksel.Hoewel de Franse veldwesp over het algemeen niet als agressief wordt beschouwd, is het nog steeds belangrijk om voorzichtig te zijn en afstand te bewaren. Hier zijn enkele tips om vreedzaam samen te leven met de Franse veldwesp:


1. Respecteer hun ruimte: Vermijd het verstoren van de nesten en blijf op een respectabele  afstand.  

2. Houd voedsel afgedekt: Aangezien deze wespen zich aangetrokken voelen tot voedsel, is het  raadzaam om voedsel buitenshuis af te dekken.  

3. Vermijd snelle bewegingen: Maak geen snelle of dreigende bewegingen in de buurt van de  Franse veldwesp.

Wat kunt u doen om de Franse veldwesp op afstand te houden

  • Citrusgeuren gebruiken:  Franse veldwespen hebben een hekel aan citrusgeuren. Je kunt citroenschillen, sinaasappelschillen of citroenolie rond de gebieden waar je wilt vermijden dat ze zich vestigen, plaatsen.

  • Afweermiddelen met kruiden : Sommige kruiden, zoals munt, kruidnagel, en eucalyptus, kunnen helpen om wespen op afstand te houden. Overweeg het gebruik van oliën of kruidenplanten in de buurt van de plekken waar je Franse veldwespen wilt vermijden.

  • Gebruik van nepnesten:  Net zoals bij Europese hoornaars, kunnen nepnesten van Franse veldwespen worden opgehangen om ze af te schrikken. Deze suggestie van activiteit kan voorkomen dat ze een nieuw nest in de buurt bouwen.

  • Afdichten van voedselbronnen:  Zorg ervoor dat afvalcontainers goed zijn afgesloten en dat voedselresten niet gemakkelijk toegankelijk zijn. Wespen worden aangetrokken door voedselresten.

  • Vermijd felgekleurde kleding:  Wespen, inclusief Franse veldwespen, worden aangetrokken tot felle kleuren. Als je in gebieden bent waar deze wespen actief zijn, vermijd dan het dragen van felgekleurde kleding.

  • Opruimen van rijp fruit:  Franse veldwespen worden aangetrokken door rijp fruit. Zorg ervoor dat je overrijp fruit in de tuin opruimt om hun interesse te verminderen.

  • Blijf rustig en vermijd snelle bewegingen:  Als je toch in de buurt van Franse veldwespen komt, blijf dan rustig en vermijd snelle bewegingen om ze niet te provoceren.

Onthoud dat wespen, inclusief de Franse veldwesp, over het algemeen niet agressief zijn, tenzij ze zich bedreigd voelen. Met deze voorzorgsmaatregelen kun je echter de kans op ongewenste ontmoetingen verminderen en een vredige co-existentie bevorderen.ZUNGO

ZUNGO staat al meer dan 25 jaar bekend als een betrouwbaar en innovatief plaagdiermanagementbedrijf, waarbij de nieuwste inzichten en de modernste technieken worden ingezet.

Bel (0413) 26 66 12 of mail info@zungo.nl voor meer informatie over plaagdierbeheersing.

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.