Heeft u wespenoverlast?

Meld direct
True

Europese Hoornaar


De Europese hoornaar is een van de grootste wespensoorten ter wereld, met koninginnen die een lengte van wel 3 centimeter kunnen bereiken. Ze onderscheiden zich door hun opvallende kleuren: geel en roodbruin, met opvallende gele poten. Het meest kenmerkende kenmerk is echter hun grootte, wat soms tot angst leidt bij mensen die hen tegenkomen.


Hoewel de Europese hoornaar krachtig en imposant lijkt, is het belangrijk te weten dat ze over het algemeen niet agressief zijn, tenzij ze zich bedreigd voelen. Ze voeden zich voornamelijk met andere insecten, waaronder schadelijke plaaginsecten, waardoor ze een waardevolle rol spelen in het natuurlijke evenwicht van ecosystemen. Bovendien zijn ze belangrijke bestuivers voor bloemen en planten.De hoornaars bouwen hun nesten in holle bomen, schuren of zelfs in verlaten nesten van andere sociale insecten. Het nest bestaat uit een complexe structuur van papierachtig materiaal, geproduceerd door het kauwen en verteren van houtvezels door de wespen.

Hoewel de Europese hoornaar een belangrijk onderdeel is van onze natuurlijke omgeving, is het begrijpelijk dat mensen zich zorgen maken over mogelijke ontmoetingen. Het is echter essentieel om te onthouden dat deze wespen, net als veel andere dieren, een rol spelen in het delicate evenwicht van de natuur. In plaats van onnodige angst te koesteren, is het raadzaam om meer te leren over deze boeiende insecten en manieren te vinden om vreedzaam samen te leven.

Wat kun je doen om de Europese Hoornaar op afstand te houden

Gebruik natuurlijke afweermiddelen:

  • Hoornaars hebben een hekel aan bepaalde geuren, zoals citroen, kruidnagel, munt en kruidnagelolie. Plaats bijvoorbeeld citroenschillen, muntblaadjes of een bakje met kruidnagels op strategische plaatsen rond je huis of buiten zitgedeeltes.

Hang nepnesten op:

  • Europese hoornaars zijn territoriaal en vermijden gebieden waar al een nest aanwezig lijkt te zijn. Hang daarom nepnesten op, die je kunt kopen of zelf maken van papier-maché of plastic zakken. Dit kan voorkomen dat hoornaars een nieuw nest in de buurt bouwen.

Houd ramen en deuren gesloten:

  • Houd ramen en deuren gesloten, vooral als je buiten zoetigheid consumeert. Hoornaars worden aangetrokken door suiker en kunnen naar binnen komen op zoek naar voedsel.

Vermijd felle kleuren:

  • Hoornaars worden aangetrokken door felle kleuren, vooral geel. Vermijd het dragen van felgekleurde kleding als je in gebieden bent waar hoornaars actief zijn.

Onderhoud tuin en omgeving:

  • Houd je tuin opgeruimd en verwijder eventuele overrijpe vruchten van bomen. Hoornaars zijn geïnteresseerd in rijp fruit, en het verwijderen van mogelijke voedselbronnen kan helpen.

Blijf rustig:

  • Als je een hoornaar tegenkomt, blijf dan rustig en maak geen plotselinge bewegingen. Hoornaars steken over het algemeen alleen als ze zich bedreigd voelen.

Professionele hulp:

  • Als je een nest in de buurt ontdekt, neem dan contact op met een professionele ongediertebestrijder om het op een veilige manier te laten verwijderen.

Door deze maatregelen te nemen, kun je de kans op ongewenste ontmoetingen met Europese hoornaars verminderen en zorgen voor een vredig samenleven.


ZUNGO

ZUNGO staat al meer dan 25 jaar bekend als een betrouwbaar en innovatief plaagdiermanagementbedrijf, waarbij de nieuwste inzichten en de modernste technieken worden ingezet.

Bel (0413) 26 66 12 of mail info@zungo.nl voor meer informatie over plaagdierbeheersing.

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.