Heeft u wespenoverlast?

Meld direct
True
Owjeej... Wespen, wat nu?
Wanneer de wesp op zoek is naar hout of andere materialen voor het bouwen zullen ze de mens niet tot last zijn.

De koninginnen zijn de enige wespen die in een strenge winter in leven blijven. Wanneer in april de warmte komt en de temperatuur snel stijgt komen ze tevoorschijn uit hun winterslaap. Ze gaan op zoek naar een plek waar ze een nest kunnen bouwen. In een normale cyclus komt er eind augustus een eind aan het leggen van eieren door de koningin. Hierdoor komen er geen larven meer en zullen de werksters werkloos raken, ze raken verveeld en gaan op zoek naar zoetigheid bij mensen. 

Door de zeer hoge temperaturen van de afgelopen jaren is het mogelijk dat de wespen langer actief zijn dan eind augustus. De maanden mei, juni, juli, augustus en september waren in 2018 gemiddeld 1,8 graden Celsius warmer dan in 2017.

Waarom zitten wespen in de buurt van mensen?
De wespen hebben verschillende redenen om rond te vliegen in de tuin, op het terras of aan huis. Rondom het huis zijn voldoende plekken die geschikt zijn voor het bouwen van een nest door de koningin. Wanneer de wesp op zoek is naar hout of andere materialen voor het bouwen zullen ze de mens niet tot last zijn. De larven leven van vlees, voornamelijk van insecten en spinnen die gevangen worden door de wespen. Als de wespen de kans krijgen, proberen ze stukjes vlees dat bij mensen klaar ligt voor de barbecue te pakken te krijgen.

Ook suikers zijn belangrijk voor wespen en voornamelijk aan het einde van de zomer. De overlast van wespen ontstaat, naarmate er minder larven in het nest zitten en de wespen geen zoetstoffen meer krijgen van de larven. Hierdoor gaan ze op zoek naar andere zoetstoffen, zoals ijsjes, zomerse drankjes en andere zoetigheid bij de mens.

Wat vinden wespen niet lekker en hoe houd je ze weg van het terras
Volgens de wetenschappelijke literatuur worden wespen afgeschrikt door etherische oliën. Uit de onderzoeken met verschillende wespenvallen zijn verrassende resultaten ontstaan. In vergelijking tot een val met normale lokstof kwamen er 70% minder wespen af op een val met oliën. Een combinatie van kruidnagel, geranium en citroengras resulteerde tot vrijwel geen enkele wesp in de val. Een andere combinatie die hetzelfde resultaat geeft, is door rozemarijn toe te voegen aan het eerder genoemde mengsel.

De dosering in het onderzoek was 30 milligram per dag. De concentratie van geurstoffen is bepalend voor de werkzaamheid van de afwering. In de buitenlucht zal dit variëren door invloed van weersomstandigheden. De oliën zien er dus uit als een goede oplossing om wespenoverlast te verminderen. Echter zal het nooit alle wespen op afstand houden dus blijf opletten, ook voor de geconcentreerde oliën is het opletten dat er geen huidirritaties optreden als je in aanraking komt hiermee. Het is belangrijk om te weten dat wespen een erg goed geheugen hebben en onthouden waar vlees of zoetstoffen te halen zijn. Gebruik van oliën wordt minder effectief wanneer de wespen de plek al eerder bezocht hebben voor voedsel. Ze zullen het nog een tijd blijven proberen voordat de geurstoffen werking krijgen.

Tips
Wespen wonen maar een seizoen in het nest en zullen het nooit voor een tweede keer gebruiken. Wanneer er een nest rondom het huis zit is het belangrijk om de uitgang van het nest nooit te blokkeren. Als dit wel gebeurt, gaan de wespen altijd op zoek naar een andere uitgang, hiermee loop je het risico dat ze binnenshuis uitkomen. De meest effectieve manier om een wespennest te bestrijden is het inschakelen van een wespenbestrijder. Bij wespenoverlast neem dan contact op via het contactformulier. Om te voorkomen dat er wespen in de stootvoegen van een spouwmuur gaan is het mogelijk om bijenbekjes te plaatsen. Hierdoor kunnen ongedierte niet de spouwmuur inkruipen. Let wel op dat ze niet geplaatst worden wanneer er een actief wespennest aanwezig is in de muur.

Owjeej... Wespen, wat nu?
ZUNGO Pest Control B.V., Ingeborg Eykhoff 4 maart, 2021
Deel deze post
Onze blogs
Archief
De wintermaanden komen eraan.
Kleine beestjes in huis, wat nu?

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.