Heeft u wespenoverlast?

Meld direct
True
Door de zachte winter komt de eikenprocessierups er weer aan, wat nu?
Lees hier waar u terecht kunt voor de eikenprocessierups.

Door de zachtere winters voelt de eikenprocessierups zich steeds beter thuis in Nederland. De brandharen van de rups kunnen veel klachten veroorzaken.

ZUNGO bestrijdt de eikenprocessierups niet, maar in deze blog leggen we wel uit hoe u een eikenprocessierups kunt herkennen en kunt laten bestrijden.

Wat is een eikenprocessie rups? 

De eikenprocessierups is een vlinder uit de familie van de tandvlinders en onderfamilie van de processievlinders. De eikenprocessierups komt voor in delen van Europa en Azië. Het leefgebied bestaat uit streken waar eikenbomen groeien. De rups is behaard en een deel van de beharing bestaat uit zogenoemde brandharen. Deze worden gebruikt ter verdediging tegen vijanden zoals insectetende zoogdieren. Als de rups wordt gestoord worden deze kleine brandhaartjes afgegeven aan de lucht. Deze kunnen hevig irriterende ontstekingsreacties aan huid en slijmvliezen veroorzaken. Als de haren worden ingeademd kan dit in extreme gevallen zelfs levensbedreigend zijn. De eikenprocessierups wordt daarom als een plaaginsect beschouwd.

Klachten
De vaakst voorkomende symptomen zijn irritatie van de huid, ogen en luchtwegen. Klachten worden steeds heviger bij elk nieuw contact.

Aandachtspunten bij klachten:
Niet krabben of wrijven.
Probeer de brandharen van de huid te verwijderen met plakband of kledingroller. Brandharen zijn niet met het blote oog te zien.
Spoel de huid en/of ogen goed met lauw water.
Doe kleding waarin de brandharen zitten uit. Was de gedragen kleding op minstens 60° C.
Bestrijd de jeuk met verzachtende crème op basis van Aloë Vera, Calendula, menthol of Eucalyptus.

Meestal verdwijnen klachten binnen enkele weken. Een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloe Vera kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Rechtstreeks contact met de rups is niet nodig om klachten te krijgen. Brandharen kunnen ook door de wind worden meegevoerd waardoor ze op de huid of in de kleding terecht komen. De brandharen dringen met hun weerhaakjes bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Ze kunnen ook door kleding heen gaan.


 

 

Maatregelen

De overlast van de eikenprocessierups is de afgelopen jaren flink gestegen. Tienduizenden mensen meldden zich met irritaties aan de huid, ogen en longen bij de huisarts of in het ziekenhuis.

Naast het uitvoeren van preventieve bespuitingen wordt ook groots geïnvesteerd in biodiversiteit. Duizenden bloemenbollen zijn aangeplant, wilde bloemenmengsels zijn ingezaaid en veel nestkastjes voor mezen zijn opgehangen in eikenbomen. Het probleem is niet op korte termijn opgelost, het is een proces van jaren om een gezonde populatie natuurlijke vijanden te creëren.

Bestrijding

ZUNGO helpt niet bij het bestrijden en verwijderen van eikenprocessierups plagen. U kunt op internet bedrijven vinden die de eikenprocessierups bestrijden.

ZUNGO kan u wel hulp bieden bij vragen over andere plaagdieren. U kunt het contactformulier invullen of telefonisch contact opnemen.

Voor veel gestelde vragen kunt u terecht op de website van het kenniscentrum processierups.

 

Vraag direct uw bedrijfsinspectie aanNeem contact op met zungo

Door de zachte winter komt de eikenprocessierups er weer aan, wat nu?
ZUNGO Pest Control B.V., Ingeborg Eykhoff 13 maart, 2020
Deel deze post
Labels
Onze blogs
Archief
Weg met insecten op de werkvloer!
Heeft u last? Neem dan contact op via het contactformulier.

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.