Heeft u wespenoverlast?

Meld direct
True
De wintermaanden komen eraan.
Kleine beestjes in huis, wat nu?

Bruin gemarmerde stinkwants

Je kent ze wel, die kleine bruine beestjes die stinken als je ze doodslaat. Dat is de bruin gemarmerde stinkwants, ze zijn ongeveer 17 mm groot, bruin van kleur en zwart gestippeld. Ze kunnen hinderlijk zijn doordat ze met grote aantallen overwinteren in huis, ze zijn niet schadelijk voor een normaal huishouden. Wel kunnen ze een plaag vormen voor de agrarische sector, wanneer ze fruit aanprikken kan een deel van de oogst verloren gaan.

Bladpootrandwants

De Bladpootrandwants is de meest algemene wants in Nederland, het beestje is 16 tot 20 mm en wordt verward met een boktor. De wantsen overwinteren als volwassen insect en komen tijdens de koude maanden graag overwinteren op een warm beschut plekje in huis. Deze wantsen steken niet en zorgen ook niet voor schade aan het huis. Ze leven voornamelijk van de sappen van coniferen, maar kunnen ook leven van andere planten.

Grauwe veldwants

Er bestaat ook nog een Grauwe veldwants en deze komt voornamelijk voor in de zuidelijke helft van Nederland. Dit is de kleinste wants van de 3 maar nog steeds 13 tot 16 mm groot, deze soort komt voornamelijk voor op loofbomen en kruiden.

Waarom zitten wantsen binnen?

Kleine insecten bedenken verschillende manieren om te overleven in de winterkou, waaronder ook de wants. De meest voorkomende methode is verhuizen naar warme plekken of op zoek naar een beschutte plek in de buurt. Op deze beschutte en vaak warme plekjes starten ze een diapauze, ook wel bekend als een soort winterslaap. Op deze manier kunnen ze door weinig energie verbruik overleven op de reserves die ze hebben. Dit is de reden dat wantsen dol zijn op kleine naden en kieren in onze huizen.

Hoe houd je de wantsen buiten?

De wants in het algemeen hoeft niet bestreden te worden aangezien ze geen enkel gevaar vormt. Het vriendelijkste is om ze ergens buiten weer uit te zetten. Laat ze wel een stukje verderop vrij zodat ze niet opnieuw binnen komen. Om de beestjes buiten te houden kun je ervoor zorgen dat naden en kieren goed afgedicht zijn van het huis. Ook het plaatsen van horren bij ramen en deuren is een prima preventieve manier.

Tips

Zet de beestjes buiten uit als je ze vriendelijk uit je huis wil zetten.

Als je een wants binnen hebt pak de stofzuiger en verwijder daarmee het beestje.

Bij het afdichten van naden en kieren denk aan de kozijnen en vensterbanken.

De wintermaanden komen eraan.
ZUNGO Pest Control B.V., Ingeborg Eykhoff 22 december, 2020
Deel deze post
Labels
Onze blogs
Archief
Door de zachte winter komt de eikenprocessierups er weer aan, wat nu?
Lees hier waar u terecht kunt voor de eikenprocessierups.

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.