Heeft u wespenoverlast?

Meld direct
True

Aziatische hoornaar


De Aziatische hoornaar, oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië, heeft de afgelopen jaren wereldwijd aandacht gekregen vanwege haar impact op de lokale ecosystemen en de zorgen die ze heeft opgeroepen.


De Aziatische hoornaar is kleiner dan de Europese hoornaar maar heeft een opvallend uiterlijk met een donkere, bijna zwarte kleur en opvallende oranje poten. Het is belangrijk om te weten dat deze hoornaar zich voedt met andere insecten, met een voorkeur voor bijen. Hierdoor heeft ze aanzienlijke bezorgdheid gewekt bij imkers en natuurliefhebbers vanwege haar potentiële impact op bijenpopulaties.


Enkele kenmerken van de Aziatische hoornaar zijn onder meer het vermogen om grote kolonies te vormen en snel te reproduceren. Haar nesten, vaak hoog in bomen gelegen, hebben een kenmerkende bolvormige structuur.

Hoewel Aziatische hoornaars in sommige regio's als invasief worden beschouwd vanwege hun potentiële schade aan lokale bijenpopulaties, is het belangrijk om te benadrukken dat ze in andere delen van de wereld een natuurlijk onderdeel van het ecosysteem zijn.

Hieronder vind u drie stappen om een Aziatische hoornaar te melden.


1 Identificatie van de Aziatische hoornaar:
Het is cruciaal om de Aziatische hoornaar correct te kunnen identificeren. Ze hebben een geheel donkere thorax en een bijna geheel donkere buik, met uitzondering van het vierde segment. Bovendien hebben ze gele punten op hun poten en zijn ze ongeveer 25 mm lang, wat eigenlijk 5 mm kleiner is dan onze inheemse Europese hoornaar.

2 Duidelijke foto's maken:
Indien veilig, maak altijd een duidelijke foto van een insect waarvan u vermoedt dat het een Aziatische hoornaar is. Dit is van groot belang bij het melden van waarnemingen, omdat een foto helpt bij de identificatie.

3 Melden op waarneming.nl:
Alle waarnemingen van Aziatische hoornaars moeten worden gemeld op waarneming.nl. Provincies zijn verantwoordelijk voor het nemen van eliminatie- en beheersmaatregelen. Door waarnemingen op deze manier te melden, zorgt u ervoor dat ze correct worden geregistreerd en behandeld door een door de provincie ingeschakelde bestrijder.

Benadering en behandeling van nesten: Nader een Aziatische hoornaarnest niet en probeer het zeker niet zelf te behandelen. Dit is van groot belang voor de veiligheid, aangezien ze een angel hebben die door de meeste beschermende pakken kan dringen. Bovendien bevatten hun gif en een alarmferomoon dat andere hoornaars waarschuwt om aan te vallen.

Het behandelen van nesten is momenteel niet de verantwoordelijkheid van ongediertebestrijders, tenzij zij specifieke opdrachten hebben ontvangen van de provincie. Het is van groot belang dat de reguliere rapportageprocedure wordt gevolgd, zodat nesten op de juiste wijze worden behandeld en verwijderd door professionals met de juiste uitrusting en training.ZUNGO

ZUNGO staat al meer dan 25 jaar bekend als een betrouwbaar en innovatief plaagdiermanagementbedrijf, waarbij de nieuwste inzichten en de modernste technieken worden ingezet.

Bel (0413) 26 66 12 of mail info@zungo.nl voor meer informatie over plaagdierbeheersing.

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.