Voorraadmotten

Uiterlijk en leefwijze voorraadmotten
Er zijn verschillende soorten motten in de levensmiddelenindustrie, zoals de cacaomot, amandelmot en grauwe meelmot. Voorraadmotten lijken erg op elkaar. De volwassen motten zijn ongeveer 10 mm tot 20 mm lang en hebben een vleugelspanwijdte van 15 mm tot 30 mm (afhankelijk van de soort). Deze mottensoorten hebben een onopvallende grijze kleur (vlekkerig). De achtervleugels zijn vaak wat lichter van kleur. De larven zijn 12 tot 19 mm lang en wit van kleur.
Er worden ongeveer 200 eitjes per keer gelegd op een voedselbron (bij meelmotten kan dit oplopen tot 500 eitjes). Bij een temperatuur onder de 13 graden staat de ontwikkeling van voorraadmotten vrijwel stil. Bij 20 graden Celsius ontwikkelt de meelmot zich uitstekend, de cacaomot en de amandelmot geven de voorkeur aan hogere temperaturen.
Alleen de larven tasten diverse soorten producten aan zoals havermout, bloem, meel, zetmeel, noten, granen, gedroogde groenten en fruit. Tevens kunnen larven ook andere plantaardige producten zoals tabak aantasten. Alleen de larven voeden zich met bovengenoemde producten. De voorraadmotten komen voor op warme en vochtige plaatsen. De larven zoeken een verpoppingsplaats en verlaten de voedselbron. De voorraadmotten zijn overdag niet actief en worden daarom niet of nauwelijks opgemerkt.
Schade voorraadmotten in voedingsmiddelen industrie
De voorraadmotten brengen schade aan door het aantasten van producten, waardoor materiaalverlies optreedt. Producten worden tevens verontreinigd door de uitwerpselen, dode motten en spinsels. Tevens kan door de aantasting van het product schimmelvorming ontstaan. Bij meelfabrieken kunnen larven het fijne gaas van zeven aantasten en kan het door hun samengesponnen meel zorgen voor verstoppingen in onder andere buizen.
Wering en preventie
Om overlast van voorraadmotten te voorkomen, is het belangrijk onderstaande tips waar mogelijk op te volgen:
-
Controleer regelmatig de voorraad indien producten langdurig worden opgeslagen.
-
Houd de temperatuur van opslaglocaties bij voorkeur onder de 13 graden Celsius, zodat de ontwikkeling van voorraadmotten nagenoeg stil staat.
-
Sla producten zo kort mogelijk op.
-
Controleer nieuwe voorraden bij binnenkomst op de aanwezigheid van motten.
-
Hanteer het FIFO systeem bij het gebruiken van voorraden.
-
Zorg ervoor dat leeggekomen ruimtes goed schoongemaakt worden. Denk aan alle naden en kieren.
-
Berg voedingsmiddelen zo veel mogelijk afgesloten op
-
Ruim gemorste voorraden op.
Indien toch voorraadmotten worden aangetroffen, is het noodzakelijk aangetaste voorraden af te voeren. Na het afvoeren van de voorraden is het belangrijk de ruimte (ook onder andere naden en kieren en in machines) goed schoon te maken.

Voorraadmotten particulieren: wat te doen aan overlast
Het is belangrijk om te beginnen met zoeken naar de bron, welke vaak te herkennen is door achtergebleven spinrag, eitjes, rupsjes of cocons. Het voedsel wat besmet is kan je het best weggooien in een afgesloten zak bij restafval. Voorraadmotten kunnen zich binnendringen door de kleinste kiertjes en verpakkingen waardoor het van belang is dat je streng controleert.
De overgebleven producten kan je het best enkelen dagen invriezen. Hierdoor kunnen eventuele achtergebleven eitjes niet uitkomen. Productverpakkingen die niet ingevroren kunnen worden kan je het best goed schoonmaken met schoonmaakazijn. Ter voorkoming van een nieuwe besmetting is het slim om nieuwe gekochte producten zoals graanproducten, noten, chocolade, gedroogd fruit één aantal dagen in te vriezen.
Zodra u de bron heeft weggehaald, is het verstandig om ervoor te zorgen dat de locatie grondig word schoongemaakt. Begin met uitzuigen, poets het dan grondig met schoonmaakazijn en als laatste ga je alles na met een heet sopje. Zorg ervoor dat je alle plekjes goed gehad hebt.
De voorraadmotten zijn met name in de avond actief waardoor het slim is om ’s nachts rond te kijken en eventuele rondvliegende meelmotten te doden. Na een maand kan je controleren of de meelmotten werkelijk verdwenen zijn. Kleefvallen kunnen hierbij helpen. Dit duurt een maand omdat eventuele eitjes die nog achtergebleven zijn na ongeveer een maand uitkomen.
Tips ter voorkoming van overlast
-
Gewild voedsel opbergen in een afgesloten (glazen) pot of blik. Denk aan muesli, rozijntjes, rijst, macaroni, meel, brinta, havermout, maïzena, chocolade, nootjes, crackers en zoutjes.
-
Oude voorraden opruimen.
-
Koop geen grote voorraden.
-
Producten niet te lang in één kast laten staan.
-
Temperatuur in de ruimte onder de 13 graden houden.
ZUNGO
ZUNGO staat al meer dan 25 jaar bekend als een betrouwbaar en innovatief plaagdiermanagementbedrijf, waarbij de nieuwste inzichten en de modernste technieken worden ingezet.
Bel (0413) 26 66 12 of mail info@zungo.nl voor meer informatie over plaagdierbeheersing.

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.