Mollen
Mollen leven solitair in een territorium met een oppervlakte van circa. 400m². Dit houdt in dat een mol geen andere soortgenoot accepteert in zijn woongebied. Alleen in het voorjaar is dat niet zo, want dan verlaten de mannetjes hun territorium om op zoek te gaan naar een vrouwtje. Ondergronds heeft de mol maar één vijand en dat is zijn soortgenoot. Bovengronds komt hij vele vijanden tegen, waaronder reigers, marters, roofvogels en natuurlijk de mens.
Een mol is te herkennen aan een zwarte tot blauwzwarte gekleurde vacht en een spitse snuit. De ogen en oren zitten verborgen in de vacht en het beestje heft twee grote graafpoten aan de voorzijde van het lichaam. Mollen zijn praktisch blind, maar kunnen goed horen en ruiken. Daarbij zijn ze goede gravers en zwemmers. Hun schuilplaatsen zijn dan ook vaak te vinden in waterrijke streken. Deze schuilplaatsen worden gegraven onder hekwerken, afrasteringen en aan de slootkant, omdat daar de minste verstoring plaatsvindt door machines of bewerkingen van de grond. De lichaamslengte van een mol is 13 tot 15 centimeter en een mol weegt 60 tot 130 gram. Het voortplantingsseizoen loopt van maart tot juni. De draagtijd is 3 weken, waarbij per worp 3 tot 5 jongen worden gebaard.
De gangen die mollen graven, vormen een zeer uitgebreid stelsel: soms zelfs van 150 meter. In dit gangenstelsel bevinden zich voorraadkamers en nesten. Zij leven van insecten en weekdieren. Zo zijn bijvoorbeeld kevers, wormen en larven zeer populair. Met name in pas ingezaaide tuinen en akkerlanden richten zij veel schade aan: één mol verzet namelijk in minder dan één jaar vijf kruiwagens grond.
Weringmaatregelen
Wanneer u ontdekt dat er mollen actief zijn of als u wilt voorkomen dat zij zich in de buurt vestigen, zult u het gras regelmatig moeten maaien. Het is ook verstandig om het terrein te bewerken met zaai-, verticuteer- en bezandingsmachines en om ervoor te zorgen dat er veel geluidsoverlast is en blijft. Ook het hoge gras in de slootkanten moet worden verwijderd of kort worden gemaaid. Het garandeert echter geen mollenvrij terrein.
Als u toch een mol in uw tuin of grasland krijgt, dan kunt u een klem plaatsen om hem zo proberen te vangen. Mocht dit niet lukken, schakel dan ZUNGO in.

ZUNGO
ZUNGO staat al meer dan 25 jaar bekend als een betrouwbaar en innovatief plaagdiermanagementbedrijf, waarbij de nieuwste inzichten en de modernste technieken worden ingezet.
Bel (0413) 26 66 12 of mail info@zungo.nl voor meer informatie over plaagdierbeheersing.
ZUNGO staat al meer dan 25 jaar bekend als een betrouwbaar en innovatief plaagdiermanagementbedrijf, waarbij de nieuwste inzichten en de modernste technieken worden ingezet.
Bel (0413) 26 66 12 of mail info@zungo.nl voor meer informatie over plaagdierbeheersing.
To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.